Με το θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στο αγροτικό της σπίτι στο Μπάλμοραλ το Σεπτέμβριο, ο Κάρολος Γ’ ήταν ο διάδοχός της. Τις ημέρες που ακολούθησαν, ανακηρύχθηκε νέος μονάρχης της Βρετανίας και τώρα, μετά από μήνες επίπονης προετοιμασίας, η στέψη του είναι προ των πυλών.
Κληρονόμος του θρόνου εδώ και 70 χρόνια, ο Κάρολος θα στεφθεί επίσημα σε μια μεγαλοπρεπή και βαθιά θρησκευτική τελετή στις 6 Μαΐου. Χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και στους γύρω δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να παρακολουθήσουν μια λαμπρή επίδειξη βρετανικής μεγαλοπρέπειας.
Ακολουθεί ο βασικός οδηγός για τους εορτασμούς, έτσι όπως τον δημιούργησε το CNN.
Τι είναι η στέψη;
Η ενθρόνιση του Καρόλου πραγματοποιήθηκε όταν πέθανε η βασίλισσα. Ήταν, όπως αναμενόταν, μια πολύ δύσκολη περίοδος, όταν το έθνος συγκεντρώθηκε για να αποχαιρετήσει τον μακροβιότερο ηγεμόνα του. Οκτώ μήνες μετά, η στέψη θα είναι πολύ διαφορετική. Πρόκειται για μια στιγμή δημόσιου εορτασμού του νέου βασιλιά. Θα είναι ένα μεγάλο θέαμα στο οποίο θα παρευρεθούν αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο και θα το παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι.
Η λέξη «στέψη» προέρχεται από τη λατινική λέξη “corona” που σημαίνει στέμμα. Όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από την κυριολεκτική τοποθέτηση του στέμματος στο κεφάλι του ηγεμόνα. Είναι μια συμβολική συνάντηση της μοναρχίας, της εκκλησίας και του κράτους για μια θρησκευτική τελετή κατά την οποία ο μονάρχης δίνει όρκους τόσο στον Θεό όσο και στην πατρίδα.
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι «θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του στις μακρόχρονες παραδόσεις και το μεγαλοπρεπές θέαμα».
Πώς μπορώ να παρακολουθήσω ζωντανά την τελετή;
Η ίδια η τελετή θα αρχίσει στις 11 π.μ. (13 μ.μ. ώρα Ελλάδας) στις 6 Μαΐου και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά από το ERTNEWS.
Πόσο θα διαρκέσει η τελετή;
Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Η στέψη του Καρόλου αναμένεται να είναι συντομότερη από εκείνη της μητέρας του πριν από επτά δεκαετίες. Τότε, η τελετή – που ήταν η πρώτη ζωντανή βασιλική εκδήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά – διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.
Αυτή τη φορά, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό να είναι πιο κοντά στις δύο ώρες. Οι στέψεις έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ίδιες για περισσότερα από 1.000 χρόνια και οι διοργανωτές στηρίζονται σε αυτή τη δομή, οπότε υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να περάσουν.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης;
Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, θα διευθύνει την τελετή. Τα βασικά στοιχεία της τελετής είναι η αναγνώριση, ο όρκος, το χρίσμα, η ενθρόνιση, η στέψη και η απόδοση τιμών. Η αναγνώριση είναι όταν ο ηγεμόνας στέκεται στο θέατρο της μονής και παρουσιάζεται στον λαό. Αφού δώσει τον όρκο στέψης – ο οποίος είναι ένας όρκος να κυβερνά σύμφωνα με τον νόμο, να ασκεί δικαιοσύνη με έλεος και να διατηρεί την Εκκλησία της Αγγλίας – ο μονάρχης χρίεται με αγιασμένο λάδι από τον αρχιεπίσκοπο.
Αυτή η στιγμή θεωρείται το πιο ιερό μέρος της τελετής και δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά το 1953. Ενόψει της μεγάλης ημέρας του Καρόλου, ο αρχιεπίσκοπος Welby εξήγησε γιατί δεν θα δούμε ούτε τον βασιλιά, γράφοντας στο επίσημο πρόγραμμα αναμνηστικών ότι η στιγμή αυτή είναι «ένα σύμβολο της ανάθεσης από τον λαό ενός ειδικού έργου για το οποίο χρειάζεται η βοήθεια του Θεού». Και πρόσθεσε: «Είναι μια στιγμή κατά την οποία ο Βασιλιάς ορίζεται για υπηρεσία: υπηρεσία του λαού αυτής της χώρας και υπηρεσία του Θεού».
Τι μπορείτε να περιμένετε να δείτε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄;
Το επόμενο μέρος είναι η ενθρόνιση, όταν ο ηγεμόνας ντύνεται με τα ιερά ενδύματα στέψης και του παρουσιάζονται τα σύμβολα της μοναρχίας: η σφαίρα, το δαχτυλίδι στέψης, τα σκήπτρα και άλλα. Προς το τέλος της τελετής, το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τοποθετείται στην κορυφή του κεφαλιού του μονάρχη πριν οι πρίγκιπες και οι ομότιμοι κατευθυνθούν προς τον ηγεμόνα για να αποδώσουν τα σέβη τους σε αυτό που είναι γνωστό ως φόρος τιμής. Αυτή τη φορά όμως, πιστεύεται ότι μόνο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα γονατίσει μπροστά στον βασιλιά. Εν τω μεταξύ, οι ευγενείς έχουν αντικατασταθεί από το κοινό, το οποίο έχει κληθεί να ορκιστεί πίστη στον Κάρολο, αν το επιθυμεί.
Ποιο στέμμα θα χρησιμοποιήσει ο βασιλιάς Κάρολος;
Η τελετή περιλαμβάνει αρκετά κομμάτια από τα ιερά στολίδια της στέψης, αλλά ας μιλήσουμε για τα στέμματα. Έχουμε ήδη αναφέρει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου. Θεωρείται το κεντρικό κομμάτι επειδή χρησιμοποιείται ακριβώς τη στιγμή της στέψης. Κατασκευάστηκε για τον Κάρολο Β’ το 1661, μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας τον προηγούμενο χρόνο. Ο μεσαιωνικός προκάτοχός του, του οποίου το στέμμα λιώθηκε το 1649, πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον Άγγλο βασιλιά του 11ου αιώνα, τον Εδουάρδο τον Ομολογητή.
Δεν αποτελεί ακριβές αντίγραφο του προηγούμενου σχεδίου, αλλά ακολουθεί το πρωτότυπο, καθώς διαθέτει τέσσερις χιαστούς σταυρούς, τέσσερις κρίνους και δύο αψίδες. Κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσό, κοσμείται με 444 πολύτιμους λίθους – μεταξύ των οποίων ρουμπίνια, αμέθυστοι, ζαφείρια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι – και είναι εφοδιασμένο με ένα μωβ βελούδινο καπέλο και ζώνη ερμίνας. Ιστορικά, υποτίθεται ότι θα παρέμενε στο αββαείο του Ουέστμινστερ, οπότε δημιουργήθηκε ένα δεύτερο στέμμα για τον ηγεμόνα που θα φορούσε εκτός του αβαείου.
Αυτό το δεύτερο στέμμα είναι το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα, το οποίο πολλοί θα γνωρίζουν καλύτερα, καθώς χρησιμοποιείται συχνά σε τελετουργικές περιστάσεις, όπως το άνοιγμα της Βουλής. Διαθέτει 2.868 εκθαμβωτικά διαμάντια, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου Cullinan II. Κατασκευάστηκε το 1937 και είναι σχεδόν αντίγραφο του προηγούμενου αυτοκρατορικού κρατικού στέμματος της βασίλισσας Βικτωρίας. Οι αψίδες στο σχέδιό του είχαν σκοπό να καταδείξουν ότι η Αγγλία δεν υπόκειται σε καμία άλλη γήινη δύναμη.
Μόλις τελειώσουν τα πνευματικά στοιχεία της τελετής, ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα θα κατευθυνθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Εδουάρδου, ένα πέτρινο ιερό στην καρδιά του αββαείου, όπου ο βασιλιάς θα φορέσει το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα για να προετοιμαστεί για την επιστροφή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Τι θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος για την τελετή;
Ο βασιλιάς θα επαναχρησιμοποιήσει αρκετά ιστορικά ενδύματα που φορέθηκαν από προηγούμενους μονάρχες σε προηγούμενες στέψεις κατά τη διάρκεια της τελετής του Σαββάτου για «λόγους βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας», σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Η Αυτού Μεγαλειότητα θα επαναχρησιμοποιήσει ενδύματα που εμφανίστηκαν στις τελετές στέψης του βασιλιά Γεωργίου Δ΄ το 1821, του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ το 1911, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ το 1937 και της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ το 1953, συμπεριλαμβανομένων του Colobium Sindonis, του Supertunica, του αυτοκρατορικού μανδύα, της ζώνης με το σπαθί της στέψης και του γαντιού της στέψης», περιέγραψε το παλάτι.
Θα γίνει πομπή;
Θα υπάρξουν δύο στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας την ημέρα της στέψης. Η μία θα μεταφέρει τον βασιλιά για να στεφθεί και μετά την τελετή θα υπάρξει μια μεγαλύτερη παρέλαση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου ο μονάρχης και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κάνουν μια εμφάνιση στο μπαλκόνι και θα παρακολουθήσουν ένα πέρασμα αεροσκαφών.
Η ίδια η διαδρομή είναι σημαντικά συντομότερη από τη διαδρομή πέντε μιλίων της βασίλισσας προς το Αββαείο του Ουέστμινστερ το 1953. Πριν από την τελετή, ο βασιλιάς Κάρολος θα φύγει από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και θα κατευθυνθεί προς το Mall με το επίσημο πούλμαν για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο, συνοδευόμενος από την Κυρίαρχη Συνοδεία του Οικιακού Ιππικού. Η πομπή θα περάσει από το Αψίδα του Ναυαρχείου πριν στρίψει στο Whitehall και ταξιδέψει κατά μήκος της Κοινοβουλευτικής Οδού και στη συνέχεια στο αββαείο. Θα επιστρέψει χρησιμοποιώντας την ίδια διαδρομή μήκους 1,3 μιλίων, με τον μονάρχη να ταξιδεύει αυτή τη φορά με τη χρυσή κρατική άμαξα, η οποία είναι καλυμμένη με φύλλα χρυσού και σκαλιστές διακοσμήσεις και έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη τα τελευταία 200 χρόνια.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία χρησιμοποίησε την άμαξα για τη στέψη της καθώς και για τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου, δήλωσε ότι μπορεί να φαίνεται πολυτελής, αλλά ήταν μια φρικτή, άβολη διαδρομή λόγω της έλλειψης ανάρτησης.
Θα στεφθεί βασίλισσα η Καμίλα;
Ναι. Σε αντίθεση με τις τρεις πιο πρόσφατες βασίλισσες – την Αλεξάνδρα, η οποία ήταν σύζυγος του Εδουάρδου Ζ΄, τη σύζυγο του Γεωργίου Ε΄, Μαρία, και την Ελισάβετ, σύζυγο του Γεωργίου ΣΤ΄ – η Καμίλα δεν θα φτιάξει στέμμα ειδικά για τη στέψη της. Αντ’ αυτού, επέλεξε να φορέσει το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας. Όταν πλήρωσε για το ασημένιο στέμμα το 1911, η πρόθεση της βασίλισσας Μαρίας ήταν να χρησιμεύσει ως το μόνιμο στέμμα των μελλοντικών συζύγων.
Το παλάτι δήλωσε ότι η επιλογή της Καμίλα ήταν «προς το συμφέρον της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας», αλλά ότι έκανε κάποιες «μικρές αλλαγές και προσθήκες». Συγκεκριμένα, θέλει να τιμήσει την εκλιπούσα πεθερά της επανατοποθετώντας το στέμμα με κάποια διαμάντια – τα Κάλλιναν ΙΙΙ, IV και V – από την προσωπική συλλογή της βασίλισσας.
Θα επιστρέψουν αεροπορικώς ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν;
Ο δούκας του Σάσεξ επιβεβαίωσε την παρουσία του στη μεγάλη μέρα του πατέρα του. Ωστόσο, θα πάει μόνος του. Το παλάτι επιβεβαίωσε τον Απρίλιο ότι η σύζυγός του, Μέγκαν, θα μείνει στην Καλιφόρνια με τα δύο τους παιδιά, τον πρίγκιπα Άρτσι και την πριγκίπισσα Λίλιμπετ. Εννοείται ότι η Μέγκαν επέλεξε να αποφύγει τους εορτασμούς, καθώς η ημέρα συμπίπτει με τα 4α γενέθλια του Άρτσι.
Τι γίνεται με τον πρίγκιπα Άντριου;
Ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Άντριου αναμένεται να παραστεί στη στέψη του αδελφού του. Ωστόσο, καθώς δεν είναι πλέον εν ενεργεία βασιλικός, είναι απίθανο να έχει κάποιον επίσημο ρόλο την ημέρα αυτή.
Ποιος άλλος έχει προσκληθεί;
Περισσότερα από 2.200 άτομα θα παρακολουθήσουν την τελετή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Αν και το παλάτι δεν δημοσιεύει λεπτομερή κατάλογο προσκεκλημένων, επιβεβαίωσε ότι το εκκλησίασμα θα αποτελείται από μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και διεθνείς εκπροσώπους από 203 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 αρχηγών κρατών, μαζί με εκπροσώπους κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων.
Σε τι θα διαφέρει αυτή η στέψη από τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’;
Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η διαδρομή της πομπής και η τελετή θα είναι μικρότερες. Μια άλλη διαφορά είναι ο αριθμός των καλεσμένων. Πίσω στο ’53, ο κατάλογος των προσκεκλημένων ήταν τόσο διογκωμένος που χρειάστηκε να ανεγερθούν προσωρινές κατασκευές μέσα στο αββαείο για να φιλοξενήσουν τους περισσότερους από 8.000 προσκεκλημένους.
Όσον αφορά την ίδια την τελετή, θα στηριχθεί στην παράδοση αλλά θα είναι επίσης γεμάτη πρωτοτυπίες, σύμφωνα με τους διοργανωτές του παλατιού του Λάμπεθ. Ορισμένες από τις αλλαγές στην αρχαία χριστιανική τελετή – το θέμα της οποίας είναι «καλούμενος να υπηρετήσει» – περιλαμβάνουν τον βασιλιά να προσεύχεται δυνατά, τη συμμετοχή θρησκευτικών ηγετών από άλλες θρησκείες, τη συμμετοχή γυναικών κληρικών και την ενσωμάτωση άλλων γλωσσών που ομιλούνται στα βρετανικά νησιά.
Επιπλέον, ο παραδοσιακός φόρος τιμής των ομότιμων έχει αντικατασταθεί από έναν «φόρο τιμής του λαού». Με αυτή την αλλαγή το κοινό θα κληθεί να συμμετάσχει «σε μια χορωδία εκατομμυρίων φωνών που για πρώτη φορά στην ιστορία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτή την επίσημη και χαρούμενη στιγμή», τη στέψη του Καρόλου.