«Πιο πιθανό να σκοτωθούμε από μετεωρίτη παρά από drone», λένε κάτοικοι της Μόσχας μετά την επίθεση στο Κρεμλίνο

Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ανέφερε ότι μια επίθεση με drone στο Κρεμλίνο ήταν απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην καρδιά της Μόσχας, αλλά οι Μοσχοβίτες εμφανίστηκαν μάλλον μοιρολάτρες.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό, έτσι δεν είναι; Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, την καλύτερα προστατευμένη χώρα», είπε στο Reuters η Αναστάζια, μια γυναίκα γύρω στα 30, που περπατούσε στο κέντρο της Μόσχας.

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε, με drone εναντίον του Κρεμλίνου με στόχο τη δολοφονία του προέδρου Πούτιν, με την Ουάσινγκτον να χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς αυτούς. Μία ημέρα αφού κατηγόρησε την Ουκρανία για τρομοκρατική επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε, το Κρεμλίνο έστρεψε την προσοχή του στις ΗΠΑ, χωρίς να δίνει στοιχεία για να στηρίξει την κατηγορία του.

Κίεβο και Ουάσινγκτον αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση και αναλυτές ασφαλείας σχολίασαν σκωπτικά την εκδοχή της απόπειρας δολοφονίας.

Κάποιοι είπαν ότι αν το Κίεβο ήταν υπεύθυνο για την επίθεση, στόχος του θα ήταν να αποδείξει ότι ακόμη και η μακρινή σε απόσταση από την ουκρανική επικράτεια, ρωσική πρωτεύουσα, που προετοιμάζεται για τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου, δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά ο πόλεμος φαίνεται ότι είναι μακριά από το μυαλό των Μοσχοβιτών.

«Μπορεί να πετάξει από οπουδήποτε, και όχι μόνο εδώ – μπορεί να είναι ένας σεισμός ή μια πέτρα από μια οικοδομή», είπε η Αναστάζια.

«Κάνουμε βόλτα δίπλα στο Κρεμλίνο – είναι όμορφα, υπέροχα, ο ήλιος λάμπει. Τι νόημα έχει να τρομάζουμε;»

Ο Βλαντίμιρ, 57 ετών, είχε παρόμοια άποψη: «Πιθανότατα υπάρχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθείς από πτώση μετεωρίτη παρά από drone. Επομένως, δεν φοβάμαι στο παραμικρό».

Ο 30χρονος Νικίτα είπε πως το συμβάν με την επίθεση με το drone ήταν μάλλον μια αποτυχία των αντιαεροπορικών συστημάτων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, και εμφανίστηκε ακόμα πιο χαλαρός.

«Είναι οι μέρες των διακοπών του Μαΐου. Μέχρι τη στιγμή να το δει κάποιος, να το αναφέρει, να φτάσει η πληροφορία, να πάρουν μια απόφαση, ήταν ήδη πολύ αργά», είπε.

«Οπότε, ό,τι έγινε, έγινε».

Η Ζίφα, στα 60 της, έκρινε ότι το όλο θέμα ήταν ένα κατασκεύασμα. «Δεν πιστεύω ότι έφτασαν στο Κρεμλίνο», είπε. «Ο Πούτιν μας είναι σούπερ. Τίποτα ποτέ δεν τον απειλεί».

ΚρεμλίνοΜόσχαΡωσία