Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο χάπι από κόπρανα – Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται

Άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε αυτή την εβδομάδα το πρώτο χάπι που περιέχει βακτήρια από ανθρώπινα κόπρανα, μια θεραπεία για την αντιμετώπιση επικίνδυνων λοιμώξεων του εντέρου.

Το χάπι της Seres Therapeutics, το οποίο παράγεται με επεξεργασία κοπράνων από υγιείς δότες, ουσιαστικά απλοποιεί και τυποποιεί τη διαδικασία της «μεταμόσχευσης κοπράνων», κατά την οποία μεταφέρεται στο παχύ έντερο του ασθενούς υλικό που απομονώθηκε με κολονοσκόπηση από υγιή άτομα.

Η μεταμόσχευση κοπράνων συχνά αντιμετωπίζει τη χρόνια διάρροια από το διαβόητο βακτήριο Clostridium defficile, η οποία είναι σχετικά συχνή σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα και συχνά δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

To Clostridium defficile (εδώ στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο) ζει στο έντερο των περισσότερων ανθρώπων, προκαλεί όμως σοβαρή κολίτιδα σε εξασθενημένους οργανισμούς.

Η Seres Therapeutics αρχικά χρησιμοποιεί αιθυλική αλκοόλη για να σκοτώσει τους ιούς και τα ενεργά βακτήρια στα κόπρανα. Αυτό που μένει είναι τα ανθεκτικά σπόρια ορισμένων ωφέλιμων βακτηρίων, κυρίως βακτήρια του φύλου Firmicutes.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα βακτήρια αυτά ανταγωνίζονται το C.defficile, εμποδίζοντας την εδραίωσή τους στο έντερο, και επιπλέον αλλάζουν τη σύσταση των οξέων της χολής, καθιστώντας το περιβάλλον του εντέρου πιο εχθρικό στο C.defficile.

 

Στην τελική κλινική δοκιμή της εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν 180 εθελοντές, το χάπι μείωσε από το 40 στο 12 τοις εκατό τον κίνδυνο επαναλοίμωξης από το βακτήριο μετά την αρχική θεραπεία με αντιβιοτικά.

To χάπι της Seres είναι το πρώτο του είδους του που λαμβάνει το πράσινο φως, ωστόσο η FDA έχει ήδη εγκρίνει μια παραπλήσια θεραπεία της Ferring Pharmaceuticals που χορηγείται ως κλύσμα.

Το υλικό από το οποίο παράγονται και οι δύο θεραπείες προέρχεται από δότες που έχουν περάσει ιατρικά τεστ και υποβάλλεται σε έλεγχο για δεκάδες ιούς, βακτήρια και παράσιτα.

Η FDA προειδοποιεί πάντως ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με παθογόνους παράγοντες δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΗΠΑχάπι από κόπρανα