Την ώρα που η Μόσχα βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις για να εισάγει αγαθά μέσω τρίτων χωρών, σύμμαχοι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ολοκληρωτικό εμπάργκο των περισσότερων εξαγωγών προς τη Ρωσία, ώστε να εντείνουν τις οικονομικές πιέσεις προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αξιωματούχοι της Ομάδας των Επτά έχουν βάλει επί τάπητος το σχέδιο, ενόψει της συνόδου κορυφής στην Ιαπωνία τον Μάιο, ενώ στόχος είναι να συμπεριληφθούν στην εκστρατεία κατά της Μόσχας και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Το καθεστώς που ισχύει αυτήν την στιγμή επιτρέπει όλες οι εξαγωγές, εκτός από προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Εάν οι ηγέτες της G-7 εγκρίνουν το σχέδιο, θα πρέπει στη συνέχεια να συμφωνήσουν για το ποια προϊόντα θα εξαιρούνται, με τα φάρμακα και τα γεωργικά προϊόντα – συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων- να μην μπαίνουν στην λίστα των περιορισμών.
Στις χώρες των 7 μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών του πλανήτη, τα προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, σοκολάτες, μπύρες, υποδήματα, λουλούδια και προϊόντα μακιγιάζ.
Πυροδότηση αντιδράσεων
Ωστόσο, για να τεθούν στην ΕΕ, οι απαγορεύσεις σε ισχύ, θα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα κράτη – μέλη κάτι που θα πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, λόγω των -αναμενόμενων-αντιδράσεων από τις εταιρείες που εξακολουθούν να εξάγουν προϊόντα στη Ρωσία, αλλά και του κινδύνου αντιποίνων από τη Μόσχα.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ θα γινόταν ιδιαίτερα ευάλωτη σε τυχόν περιορισμούς για ορισμένα εμπορεύματα όπως ο χαλκός το παλλάδιο, ο σίδηρος και το νικέλιο.
Παράλληλα μια σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Μόσχα ακόμη πιο κοντά στην Κίνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία παραμένουν οι τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι εξαγωγείς αγαθών προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Trade Data Monitor.