ChatGPT: Φρένο στην εξέλιξη του βάζει η εταιρεία που το δημιούργησε

Από τη στιγμή που έκανε την εμφάνιση του στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT προκάλεσε μια πραγματική έκρηξη ενδιαφέροντος τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα και τις δυνατότητες του όσο και γενικότερα για τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης πυροδοτώντας ένα ερευνητικό αγώνα ταχύτητας τόσο σε επίπεδο ιδιωτικών εταιρειών όσο και κρατικών υπηρεσιών διαφόρων χωρών για την ανάπτυξη νέων πιο προηγμένων προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης.

 

Μέσα τέσσερις μήνες η εταιρεία πίσω από τη δημιουργία του ChatGPT, η αμερικανική Open AI, με την οικονομική στήριξη της Microsoft προχώρησε σε συνεχείς αναβαθμίσεις του προγράμματος που βρίσκεται τώρα στην τέταρτη έκδοση του. Όπως είναι ευνόητο η συζήτηση έχει ξεκινήσει για την επόμενη έκδοση του προγράμματος, το ChatGPT 5, και η φημολογία για τις δυνατότητες αυτής της νέας έκδοσης είναι πολλές.

Ο Σαμ Άλτμαν, συνιδρυτής και επικεφαλής της Open AI έσπευσε να κλείσει, προς το παρόν τουλάχιστον, το ζήτημα της νέας έκδοσης του ChaTGPT δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία πέμπτης έκδοσης στο ενδιάμεσο μέλλον» χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά τι εννοεί με το «ενδιάμεσο». Πιθανότατα ο Άλτμαν εννοεί ότι δεν θα υπάρξει νέα έκδοση μέχρι το τέλος του 2023 αφού αναμένεται να κυκλοφορήσει μια… ενδιάμεση έκδοση του προγράμματος, το ChatGPT 4.5, τους προσεχείς μήνες.

Ο Άλτμαν δεν συνέδεσε το προσωρινό φρένο που φαίνεται να βάζει η εταιρεία στην εξέλιξη του προγράμματος εν μέσω μάλιστα σφοδρού ανταγωνισμού αφού αναπτύσσονται πολλά ανταγωνιστικά προγράμματα με την επιστολή που έστειλαν πρόσφατα περισσότεροι από χίλιοι ειδικοί και παράγοντες της βιομηχανίας της τεχνολογίας ζητώντας εξάμηνη διακοπή της έρευνας στη τεχνητή νοημοσύνη μέχρι να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ασφάλεια και τους δυνητικούς κινδύνους που προκύπτουν από αυτά τα προγράμματα. «Η επιστολή δεν ανέφερε με τεχνικούς όρους που πρέπει να υπάρξει η διακοπή της έρευνας και έτσι και αλλιώς εμείς ήδη εργαζόμαστε σε θέματα σχετικά με ζητήματα ασφαλείας του προγράμματος» ανέφερε ο Άλτμαν.

ChatGPTφρένο