Φόβοι ότι η βία στους δρόμους της Γαλλίας ξεφεύγει από τον έλεγχο - Τρεις επιλογές για Μακρόν, η μία πολύ επικίνδυνη

Η κλιμάκωση της βίας σε πόλεις σε ολόκληρη τη Γαλλία προκαλεί συναγερμό στον κυβερνητικό συνασπισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με κορυφαίους υποστηρικτές του να ανησυχούν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Bloomberg ισχυρίζεται ότι οι σύμμαχοι του Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση εξακολουθούν μεν να υποστηρίζουν την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά αρκετοί από αυτούς προτρέπουν τον πρόεδρο να βρει έναν τρόπο να μειώσει τις εντάσεις στις διαδηλώσεις.

Με αυξανόμενο αριθμό αστυνομικών να έρχονται αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές στους δρόμους, αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν ότι κάποιος μπορεί να σκοτωθεί, προκαλώντας ένα νέο κύμα οργής.

«Οδεύουμε σε άγνωστο έδαφος και κάθε βήμα μάς φέρνει πιο κοντά σε μια καταστροφή και ένα πιθανό θανατηφόρο περιστατικό» δήλωσε ο Έρικ Μποθορέλ, βουλευτής στο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν, από τη Βρετάνη. «Η πιο επείγουσα προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση της βίας».

Αρκετές οι «φωνές» για πάγωμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Μια επιλογή θα ήταν το «πάγωμα» της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, δίνοντας στον Μακρόν την ευκαιρία να ξαναρχίσει συζητήσεις με μετριοπαθή συνδικάτα για τις συνθήκες εργασίας και να διευρύνει την προσοχή σε θέματα εκπαίδευσης και υγείας, εναρμονιζόμενος με τα αιτήματα των διαδηλωτών, δήλωσε ο οικονομολόγος Philippe Aghion, ο οποίος υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από τις πολιτικές του Μακρόν, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των συντάξεων.

«Είμαι υπέρ της αναστολής της μεταρρύθμισης -αυτό θα “καθαρίσει” την ατμόσφαιρα. Το να αφήνουμε τα πράγματα να σαπίζουν δεν είναι καλή στρατηγική» είπε ο Aghion, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ο Μποθορέλ είπε ότι το πάγωμα της μεταρρύθμισης θα επιτρέψει τόσο στον Μακρόν όσο και στα συνδικάτα να σώσουν την αξιοπρέπειά τους.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να βγει από αυτό ταπεινωμένος, εγκαταλείποντας τη μεταρρύθμιση, ούτε τα συνδικάτα μπορούν να ταπεινωθούν, δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι τα περιφρονούμε» είπε ο Μποθορέλ, ο οποίος, ως πρώην σοσιαλιστής, ενσαρκώνει την προσπάθεια του Μακρόν να κυβερνήσει πέρα από τις κομματικές γραμμές.

Διεθνείς ανησυχίες για την ανεξέλεγκτη βία στους δρόμους της Γαλλίας

Από τις αρχές Μαρτίου έχουν συλληφθεί εκατοντάδες άτομα. ΜΚΟ υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για υπερβολική χρήση βίας και καταχρηστικές συλλήψεις.

Οι εικόνες των ειδικών δυνάμεων να χτυπούν ειρηνικούς διαδηλωτές με κλομπ έχουν γίνει viral, μαζί με εικόνες διαδηλωτών να πυρπολούν σκουπίδια, να λεηλατούν σούπερ μάρκετ, να πετούν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία και να εισβάλλουν σε τράπεζες.

Το επίπεδο της βίας έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση του Μακρόν χρησιμοποίησε μια συνταγματική διάταξη για να παρακάμψει ψηφοφορία στο κοινοβούλιο στην οποία πολύ πιθανόν να έχανε, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Μέχρι στιγμής, ο Μακρόν παραμένει αδιάλλακτος. Για τον πρόεδρο, η αναστολή της μεταρρύθμισης για μερικούς μήνες θα ισοδυναμούσε με θάνατο, σύμφωνα με κυβερνητικό σύμβουλο. Δεδομένου του αριθμού των νέων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, εξετάζει νέες προτάσεις για θέματα που τους αφορούν, την κλιματική αλλαγή και την αγοραστική δύναμη, είπε ο σύμβουλος.

Εν αναμονή της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Συμβουλίου ο Μακρόν, αυξάνονται οι απειλές κατά βουλευτών
Ο Μακρόν είναι έτοιμος να μιλήσει απευθείας με τους εκπροσώπους των Εργατικών μόλις το Συνταγματικό Συμβούλιο αποφασίσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν.

Το Συμβούλιο θα εκδώσει την ετυμηγορία του στις 14 Απριλίου. Ο Μακρόν έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε παραχώρηση στα συνδικάτα.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο Μακρόν φέρεται να ήλπιζε ότι η ηρεμία θα επανέλθει μέχρι το καλοκαίρι. Αγνοεί, πάντως, τις εκκλήσεις από το μετριοπαθές συνδικάτο CFDT να σταματήσει, τουλάχιστον προσωρινά, το μέτρο για την αύξηση της ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης.

Η υποχώρηση θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση του Μακρόν να ισορροπήσει τα βιβλία και να τονώσει την αγορά εργασίας με μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων.

Το Γαλλικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Συντάξεων εκτίμησε ότι το τρέχον σύστημα θα μπορούσε να κοστίσει στα δημόσια οικονομικά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ ετησίως την επόμενη δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές στοχοποιούνται όλο και περισσότερο. Στο γραφείο του Μποθορέλ βρέθηκαν απειλητικά σημειώματα. Διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια του γραφείου του Eric Ciotti στη Νίκαια, του επικεφαλής των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, ο οποίος προέτρεψε τα μέλη του κόμματός του να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ο Guillaume Gouffier-Cha, ένας άλλος βουλευτής από το κόμμα του Μακρόν, υπέβαλε καταγγελία μετά από ένα γκράφιτι στο γραφείο του με την εικόνα μιας κρεμάλας.

Ο Μακρόν δεν έχει πολλές επιλογές: είτε θα περιμένει να σταματήσουν οι διαδηλώσεις, διακινδυνεύοντας την ανεξέλεγκτη βία, είτε θα παγώσει τη μεταρρύθμιση είτε θα ζητήσει πρόωρες εκλογές. Η τρίτη επιλογή θεωρείται η πιο επικίνδυνη…

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Le Journal du Dimanche την Κυριακή, το κόμμα του Μακρόν θα έχανε 5 μονάδες υποστήριξης σε σύγκριση με τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, εάν διέλυε την Κάτω Βουλή τώρα και διενεργούσε νέα ψηφοφορία.

Επιπλέον, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

ΓαλλίαεπεισόδιαΜακρόν