Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να «σταματήσει αμέσως» τη νομοθετική εργασία πάνω στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που διχάζει τη χώρα, έπειτα από μια νύκτα που σηματοδοτήθηκε από συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Τελ-Αβίβ.
«Την περασμένη νύκτα υπήρξαμε μάρτυρες πολύ δύσκολων σκηνών», δήλωσε στο Twitter ο Χέρτσογκ, για τον οποίο «ολόκληρο το έθνος διακατέχεται από βαθιά ανησυχία».
«Η ασφάλειά μας, η οικονομία μας και η κοινωνία μας απειλούνται», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο οποίος καλεί επισήμως «τον πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης και αυτά της πλειοψηφίας» να «σταματήσουν αμέσως» την εξέταση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο «στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ».
Ο Χέρτσογκ έχει ρόλο κυρίως τελετουργικό και οι επανειλημμένες εκκλήσεις του να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στη μεταρρύθμιση δεν είχαν μέχρι τώρα αποτέλεσμα και δεν εμπόδισαν τη χώρα να διολισθήσει λίγο-λίγο στην κρίση. Πρόσφατα είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου».
Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που σύμφωνα με ισραηλινή τηλεόραση είχε σκοπό να κάνει ένα βήμα πίσω και να «παγώσει» τη μεταρρύθμιση, ανέβαλε τη σημερινή προγραμματισμένη ανακοίνωσή του για την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Νωρίτερα σήμερα το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 είχε αναφέρει ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει στις 10:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) την αναστολή της μεταρρύθμισης, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο Ισραήλ, αλλά και την ανησυχία συμμάχων της χώρας.
Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου.
Ωστόσο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, φαίνεται ότι πιέζουν τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.
Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, το κόμμα του οποίου «Θρησκευτικός Σιωνισμός» συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκτίμησε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την οποία προωθεί.
Ο Μπεν Γκβιρ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να «υποχωρήσουμε μπροστά στην αναρχία», μετά τις μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή το βράδυ στο Ισραήλ.
Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους του Τελ-Αβίβ
Ειδικότερα, χθες, Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Τελ-Αβίβ μετά την αποπομπή εκ μέρους του Νετανιάχου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος την προηγουμένη είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ μιας αναστολής της μεταρρύθμισης, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προτείνεται από την κυβέρνηση του Νετανιάχου, η οποία είναι μία από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, έχει στόχο να αυξηθεί η εξουσία των βουλευτών έναντι εκείνης των δικαστών.
Israel… right around the world we are witnessing an uprising against dictators that believe they can steal democracy from the citizens… the media doesn’t not want you to see
RESIST 🔥🔥🔥 pic.twitter.com/aiUim3X9so
— Pelham (@Resist_05) March 27, 2023
Η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία αμφισβητείται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, βρίσκεται στη ρίζα μιας από τις μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις στην ιστορία του Ισραήλ. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο το δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.
Ωστόσο, σε μια ένδειξη πως η νομοθετική διαδικασία για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμη σταματήσει, η κοινοβουλευτική νομοπαρασκευαστική επιτροπή ψήφισε σήμερα το πρωί υπέρ ενός από τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των ανησυχιών των επικριτών της: πρόκειται για το νομοσχέδιο που τροποποιεί τη διαδικασία διορισμού των δικαστών.
Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση στοχεύει να αυξήσει τις εξουσίες στους εκλεγμένους αξιωματούχους έναντι των δικαστών.
Israel is in the throes of a grave political crisis. For weeks, protesters have taken to the streets to oppose the government’s plan to overhaul judicial rules.
Here’s what to know. https://t.co/pt0gsTahc1
— The New York Times (@nytimes) March 27, 2023
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας κρίσιμης σημασίας σύμμαχος του Ισραήλ, εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» και υπογράμμισαν «την κατεπείγουσα ανάγκη για συμβιβασμό».
«Οι δημοκρατικές αξίες υπήρξαν πάντα και οφείλουν να παραμείνουν ένα χαρακτηριστικό των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ», προειδοποίησε χθες, Κυριακή, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έιντριεν Γουάτσον.
«Οι θεμελιώδεις αλλαγές για ένα δημοκρατικό σύστημα θα έπρεπε να πραγματοποιούνται με βάση τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
«Ο Νετανιάχου δεν μπορεί να αποπέμψει τον λαό του Ισραήλ ο οποίος αντιτίθεται στην τρέλα του συνασπισμού»
«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι μια απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, για τον οποίο «ο Νετανιάχου μπορεί να απομπέμπει τον Γκάλαντ, όμως δεν μπορεί να αποπέμψει την πραγματικότητα και δεν μπορεί να αποπέμψει τον λαό του Ισραήλ ο οποίος αντιτίθεται στην τρέλα του συνασπισμού» που βρίσκεται στην εξουσία.
Το βράδυ του Σαββάτου ο Λαπίντ είχε χαιρετίσει τις δηλώσεις του Γκάλαντ, χαρακτηρίζοντάς τις «θαρραλέο βήμα (…) για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Δύο βουλευτές του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου του οποίου μέλος είναι ο Γκάλαντ, εξέφρασαν εξάλλου μέσω του Twitter την υποστήριξή τους στον απομπεμφθέντα υπουργό Άμυνας, θέτοντας έτσι το ζήτημα αν η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στην πλειοψηφία της, εφόσον προχωρήσει σε ψηφοφορία.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, ο Νετανιάχου, ο οποίος είχε μέχρι τότε αποφύγει τις δηλώσεις για το θέμα αυτό, δεσμεύθηκε «να βάλει τέλος στη διαίρεση στους κόλπους του λαού», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση.
Την επομένη ανακλήθηκε στην τάξη από τη δικαιοσύνη, η οποία έκρινε «παράνομη» τη δημόσια παρέμβασή του, δεδομένου ότι διεξάγονται σε βάρος του δίκες για διαφθορά.
Και την Κυριακή το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στον πρωθυπουργό προθεσμία μιας εβδομάδας για να απαντήσει στο αίτημα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ζητούσε να τιμωρηθεί για «προσβολή δικαστηρίου» μετά την ομιλία αυτή.
Σε γενική απεργία άμεσα καλεί ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της κεντρικής συνδικαλιστικής ένωσης του Ισραήλ Histadrut ανακοίνωσε άμεση «γενική απεργία» κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απαιτώντας την απόσυρση της δικαστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Νετανιάχου που έχει διχάσει το Ισραήλ.
«Καλώ σε γενική απεργία (…) αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του μεγαλύτερου ισραηλινού συνδικάτου.
Ηδη, έχουν διακοπεί οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.