Εκστρατεία εντοπισμού του συζύγου της Μαρίας Τσάλλα στην Βραζιλία είχαν στήσει γνωστοί και φίλοι του μετά την δήθεν εξαφάνισή του, όταν δηλαδή αυτός ανακλήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο Gerhard Daniel Campos Wittich όπως δήλωνε ζούσε, κατά τις πληροφορίες, στη Βραζιλία, έχοντας διπλή υπηκοότητα, βραζιλιάνικη και αυστριακή, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ρωσίας, η οποία και τον είχε εκπαιδεύσει στο πρόγραμμα «Illegals», στο ίδιο σηλαδή που είχε στρατολογηθεί και η Μαρία Τσάλλα η οποία εξαφανίστηκε αιφνιδίως από την Ελλάδα τον Ιανουάριο.
Τον αναζητούσαν στα social media
Σύμφωνα με την «ιστορία» που ήθελε ο Κάμπος να «πουλήσει» σε γνωστούς και φίλους, ο ίδιος θα πήγαινε σε ταξίδι στη Μαλαισία, στο οποίο και χάθηκαν τα ίχνη του. Όπως έγραφαν στις αναρτήσεις τους όσοι τον αναζητούσαν, ο ίδιος χάθηκε ενώ είχε προσλάβει έναν οδηγό και κατευθυνόταν σε έναν προορισμό ονόματι Cameron Highlands.
Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα επί τέσσερα και πλέον χρόνια ήταν η καθόλα νομότυπη «Μαρία Τσάλλα», ένα αγαπητό κορίτσι που είχε το μαγαζί της σε μια γειτονιά στο Παγκράτι, είχε καθημερινές επαφές με ανθρώπους, είχε αποκτήσει φίλους και γενικά δεν κρυβόταν.
Το ότι ήταν παντρεμένη με Ρώσο πράκτορα που δρούσε στη Βραζιλία με το όνομα Ντάνιελ Κάμπος, το ήξερε αυτή και πιθανότατα ένα ή δύο άτομα στο κλιμάκιο της FSB που εδρεύει στην Ρωσική πρεσβεία στης Αθήνας.
Ήταν αυτό που πρώην στελέχη και πράκτορες της CIA χαρακτηρίζουν deep undercover, illegal ή «κόκκινο σπουργίτι», μια πράκτορας χωρίς διπλωματικό διαβατήριο που δεν εμφανιζόταν ποτέ στη Ρωσική Πρεσβεία και δρούσε αυτόνομα έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες από την αρχή της αποστολής της.
Το ταξίδι στην Βραζιλία
Η σελίδα της «Μαρίας Τσάλλα» στο Facebook παραμένει ανοιχτή αλλά οι φίλοι της είναι «κλειδωμένοι», όπως «κλειδώθηκε» και η ίδια τον Ιανουάριο από τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας έπειτα από απόρρητες πληροφορίες για την κατασκοπευτική της δράση που αξιολογήθηκαν ως πολύ σοβαρές. Ακολούθησε ενδελεχή έρευνα στο ληξιαρχείο όπου και εντοπίστηκαν σημαίνουσες διαφορές μεταξύ των εγγράφων και του ηλεκτρονικού αρχείου που αφορούσε την «Μαρία Τσάλλα».
Ταυτοποιήθηκε τελικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ ζήτησε την συνδρομή από βάσεις δεδομένων ξένων μυστικών υπηρεσιών, όμως το «κόκκινο σπουργίτι» ή η illegal πράκτορας, είχε ήδη αναχωρήσει από την Ελλάδα τον ίδιο μήνα.
Είχε προηγηθεί η σύλληψη μιας «συναδέλφου» της από τις μυστικές υπηρεσίες της Σλοβενίας που σήμανε καμπανάκι στην FSB, η οποία «τερμάτισε» την αποστολή της Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, ανακαλώντας την στη Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Έκτοτε επικοινώνησε με την υπάλληλο της και τον σπιτονοικοκύρη της, στον οποίο πλήρωνε τα ενοίκια με μετρητά για να τους ενημερώσει ότι λόγω ενός προβλήματος υγείας δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Η κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο, διατηρούσε κυριολεκτικά μια διπλή ζωή, αφού ήταν παντρεμένη με τον Ρώσο πράκτορα, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Βραζιλία, υιοθετώντας το όνομα Ντάνιελ Κάμπος. Ταυτόχρονα ως Μαρία Τσάλλα είχε συνάψει σταθερή σχέση με Έλληνα ο οποίος δεν αντιλήφθηκε ποτέ ότι η γλυκιά Μαρία, θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό που έδειχνε.
Κατά τη χρονική περίοδο που έζησε στην χώρα μας και σύμφωνα με την σελίδα που διατηρεί στο Facebook ταξίδεψε στο Ούρο Πέτρο, μια πόλη της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας. Το ταξίδι έγινε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 2019 και η Ιρίνα Αλεξάντροβνα δημοσιοποίησε μια σειρά φωτογραφιών που τράβηξε η ίδια στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σκοπός του ταξιδιού ήταν να επισκεφθεί τον πράκτορα σύζυγο της, μακριά από την πόλη που δρούσε ο τελευταίος.