Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για μια 4ήμερη εβδομάδα εργασίας, δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε η Redfield & Wilton Strategies για λογαριασμό του Newsweek, σε δείγμα 1.500 ενηλίκων στις 7-8 Μαρτίου του Newsweek .
Σύμφωνα με έρευνα, το 71% των Αμερικανών υποστηρίζει την έννοια της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας και μόλις το 4% εξέφρασε την αντίθεσή του.
«Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την αυξημένη υποστήριξη που έχει συγκεντρώσει η ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από την πανδημία, όπου πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να επανεξετάζουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», γράφει το αμερικανικό περιοδικό.
Το Newsweek υπενθυμίζει ότι πολλοί αμφισβήτησαν την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας—που εισήχθη από την Ford Motor Company το 1926 στις ΗΠΑ και αργότερα έγινε νόμος από το Κογκρέσο το 1940.
Αν και η ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970, η ιδέα της εργασίας λιγότερων ωρών ,διατηρώντας τον ίδιο μισθό, παρέμεινε ένα υπερβολικό όνειρο για τους περισσότερους εργαζόμενους, για δεκαετίες. Αλλά τώρα, μετά την πανδημία, αμφισβήτησαν την εργάσιμη ημέρα 09.00 έως 17.00, εκατοντάδες εταιρείες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ευρώπη, με αποτέλεσμα το όνειρο να γίνει πραγματικότητα για τους υπαλλήλους τους.
Ξεκινώντας κυρίως από το 2020, αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν δοκιμάσει τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο.
Αλλά και στις ΗΠΑ, με την Καλιφόρνια να πρωτοστατεί, δεκάδες εταιρείες έχουν πειραματιστεί με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας τα τελευταία τρία χρόνια, παρακολουθώντας στενά τον αντίκτυπό της στην ευημερία, την ευτυχία, την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Οι περισσότεροι από αυτούς αποφάσισαν να το κάνουν μόνιμο χαρακτηριστικό αφού έλαβαν ενθουσιώδη σχόλια από τους υπαλλήλους και είδαν θετικά επιτεύγματα ανάπτυξης και παραγωγικότητας.
Μία από αυτές τις εταιρείες ήταν η Knowledge Futures Group με έδρα τη Μασαχουσέτη, μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε ως συνεργασία μεταξύ του MIT Press και του MIT Media Lab. Η εταιρεία έκανε δοκιμή για εβδομάδα εργασίας 32 ωρών τον Ιούλιο του 2021, αφού οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι ένιωθαν «εξαιρετικά κουρασμένοι και αντιπαραγωγικοί μετά από πάνω από ένα χρόνο εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ομίλου στο Newsweek.«Δίνοντας στους εργαζομένους μια επιπλέον ημέρα για να ασχοληθούν με ζητήματα εκτός δουλειάς-όπως να πάνε το παιδί ή μέλος της οικογένειάς τους στον γιατρό, να πάνε το αυτοκίνητο στο συνεργείο-οι εργαζόμενοι της Knowledge Futures μπόρεσαν να είναι πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί».