Ο κ. Γουάλας έκανε τη δήλωση αυτή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο έκθεσης στην Τσίμπα, κοντά στο Τόκιο.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν χθες πως αναγκάστηκαν να ρίξουν στη θάλασσα UAV, διότι ρωσικό μαχητικό το αναχαίτισε και προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικού στρατού, το συμβάν, που έγινε στις 08:03 χθες, ήταν αποτέλεσμα «μη ασφαλούς και μη επαγγελματικής αναχαίτισης» από ρωσικό μαχητικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ και του επέδωσε διαμαρτυρία για το συμβάν.
To CBS δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο προσομοίωσης που δείχνει πώς το ρωσικό μαχητικό προκάλεσε βλάβη στο MQ-9 Reaper:
Στη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας απέρριψε την αμερικανική εκδοχή των γεγονότων. Ανέφερε πως το UAV συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, εξαιτίας απότομου ελιγμού και ότι ουδέποτε χτυπήθηκε από ρωσικό μαχητικό.
Διευκρίνισε πως εστάλησαν μαχητικά να αναγνωρίσουν άγνωστο εισβολέα που απειλούσε να παραβιάσει τον ρωσικό εναέριο χώρο. Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα που έφεραν και δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.
Τα αεροσκάφη του τύπου MQ-9 χρησιμοποιούνται κυρίως για αναγνώριση, αλλά μπορούν επίσης να φέρουν οπλισμό και έχουν επίσης αντίμετρα. Διαθέτουν αισθητήρες ικανούς να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει διευκρινίσει, τουλάχιστον ως τώρα, ποια ήταν η αποστολή του UAV, ούτε εάν ήταν οπλισμένο.
Ανάλυση του BBC: Τι σημαίνει η συντριβή του αμερικανικού drone σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα
Ως εκ τούτου, σχολιάζει το BBC, εγείρει πολλά ερωτήματα ενισχύοντας τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης Ρωσίας – Δύσης. Ο Τζον Κίρμπι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSC) υποστηρίζει ότι υπήρξαν και άλλες παραβιάσεις στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα «ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες», αλλά ότι αυτή ήταν διαφορετική.
Θα μπορούσε να ήταν ατύχημα;
«Με βάση τις ενέργειες των Ρώσων πιλότων, είναι ξεκάθαρο ότι ήταν απερίσκεπτη και αντιεπαγγελματική η συμπεριφορά τους», ήταν η ετυμηγορία του εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου, ταξίαρχο της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ. «Νομίζω ότι οι πράξεις μιλούν από μόνες τους», όπως λέει επισημαίνοντας ότι το «θερμό» επεισόδιο δείχνει μία σημαντική κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το όλο περιστατικό διήρκεσε περίπου 30 με 40 λεπτά. Κατά την χρονική αυτή περίοδο, ο στρατηγός Πατ Ράιντερ τόνισε ότι δεν υπήρχε άμεση επικοινωνία μεταξύ των Ρώσων και των Αμερικανών στρατιωτικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αφού προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του αμερικανικού drone MQ-9 Reaper.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper και δύο αεροσκάφη SU-27 Flanker επιχειρούσαν πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα όταν ένα από τα ρωσικά να αεροσκάφη πέταξε σκοπίμως μπροστά και πέταξε καύσιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο drone. Στη συνέχεια, κατέστρεψε την προπέλα του Reaper. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 που εμπλέκονται «πιθανότατα» στο «θερμό» επεισόδιο, υπέστησαν κάποια ζημιά, γεγονός που δείχνει ότι η συντριβή του drone δεν έγινε εσκεμμένα.
«Γνωρίζω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για το περιστατικό στη ρωσική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο στρατηγός Πατ Ράιντερ.
Τι σημαίνει, αν μη τι άλλο, το επεισόδιο αυτό για το μέλλον των αμερικανικών επιχειρήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και για την επιτήρηση του εναέριου χώρου που παρέχουν τέτοιες επιχειρήσεις στην Ουκρανία; «Αν το μήνυμα των Ρώσων είναι να μας αποτρέψουν από το να πετάμε ή να επιχειρούμε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, τότε αυτό θα αποτύχει γιατί κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «VOA», ο Τζον Κίρμπι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία θα ήθελε να δυσκολέψει όσο το δυνατόν περισσότερο το έργο των συμμάχων της Ουκρανίας να επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουάσιγκτον, πάντως, μιλάει με αυστηρό τόνο αναφερόμενη στη συντριβή του drone, με τον στρατηγό Ράιντερ να μην δίνει πληροφορίες για το σημείο όπου φέρεται να έχει συντριβεί, ούτε να αποκαλύπτει αν το ρωσικό ναυτικό προσπαθεί να ανασύρει τα συντρίμμια του.
Αν και στα social media κυκλοφορούν ηχογραφημένα μηνύματα που δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη μια ρωσική επιχείρηση για να εντοπιστούν τα απομεινάρια του drone, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως (τουλάχιστον μέχρι στιγμής).
Σαφώς, η Ουάσιγκτον δεν θα ήταν χαρούμενη εάν μια ευαίσθητη τεχνολογία παρακολούθησης έπεφτε στα «χέρια» της Ρωσίας.
Για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που έχει δηλώσει αποφασισμένος να στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», αυτή είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο ο δυτικός οπλισμός που βοηθά την Ουκρανία να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή.
Είναι επίσης μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, για κάθε πτυχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πορείας των πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και της εκτόξευσης πυραύλων που έχουν βάλει στο στόχαστρο ολόκληρη την Ουκρανία.
Από την υπεράσπιση της κρίσιμης εθνικής υποδομής της Ουκρανίας μέχρι τον σχεδιασμό των δικών του επιθετικών επιχειρήσεων, το Κίεβο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερή ροή πληροφοριών, όπως επισημαίνει o διπλωματικός συντάκτης του BBC. Για προφανείς λόγους, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα επιχειρούσαν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους υιοθετώντας τα μέτρα ασφαλείας αναφορικά με τις επιχειρήσεις επιτήρησης του διεθνούς εναέριου χώρου στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουάσιγκτον θέλει να διατηρήσει τα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο, πασχίζει να αποφύγει τη χρήση βίας κινδυνεύοντας να παρασυρθεί σε μια πιο άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα, αναφέρει το BBC.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CBS, BBC