Το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι ασφαλές, λέει ο Μπάιντεν - Οι κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης

Να κατευνάσει την ανησυχία και να επιβεβαιώσει ότι το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι ασφαλές επιχείρησε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν θα προβεί σε κινήσεις για να «προστατεύσει» τους επενδυτές, καθώς «πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο».

«Όταν το ρίσκο δεν αποδώσει, οι επενδυτές χάνουν τα λεφτά τους», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλυσε τις δράσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να προστατευθούν οι καταθέτες των δύο λογαριασμών.

Πιο αναλυτικά:

-Οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει και τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που κάνουν τραπεζικές συναλλαγές εκεί και πρέπει να καλύψουν μισθοδοσία, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να παραμείνουν ανοιχτές», είπε ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι δεν θα υποστούν ζημιές οι φορολογούμενοι. «Αντίθετα, τα χρήματα θα προέλθουν από τα τέλη που πληρώνουν οι τράπεζες στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων», εξήγησε.

-Η διοίκηση αυτών των τραπεζών θα απολυθεί: «Εάν η τράπεζα αναληφθεί από την FDIC, οι άνθρωποι που διευθύνουν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πια εκεί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

-Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται: «Πήραν ένα ρίσκο και όταν το ρίσκο δεν αποδίδει, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», τόνισε ο Μπάιντεν.

-Καταγραφή πλήρους αναφοράς για το τι συνέβη: Ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της λογοδοσίας των υπευθύνων. «Στη διοίκησή μου κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε.

-Μειώνοντας τον κίνδυνο να συμβεί ξανά αυτό: Επικαλούμενος τις απαιτήσεις που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Dodd-Frank, ο Μπάιντεν είπε ότι υπάρχουν κανόνες για να αποτραπεί η επανάληψη του 2008.

«Θα ζητήσω από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να ενισχύσουν τους κανόνες για τις τράπεζες, για να καταστήσουν λιγότερο πιθανό αυτό το είδος τραπεζικής χρεοκοπίας να συμβεί ξανά», είπε. «Και για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τις μικρές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Εγγυημένες αναλήψεις

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν σημαντική πτώση σήμερα και οδεύουν προς τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών, καθώς οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί τίτλοι συνέχισαν να υποχωρούν παρά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την ξαφνική κατάρρευση της SVB. Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση 5,7% και οδεύουν προς το χειρότερο διήμερο ξεπούλημά τους από τότε που ξέσπασε πέρυσι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Απώλειες κατέγραψαν και οι τρεις βασικές δείκτες της Γουόλ Στριτ κατά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Ο Dow Jones κατέγραφε πτώση 0,28%, ο S&P 500 0,69% και ο Nasdaq 0,87%.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν επίσης, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στους κίνδυνους που θέτει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα η κατάρρευση της SVB.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, από την πλευρά τους μια σειρά μέτρων για να καθησυχάσουν τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με τη σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Κυρίως θα εγγυηθούν για όλες τις καταθέσεις στην τράπεζα SVB που πτώχευσε. Εκτός από την SVB, θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις ενός άλλου ιδρύματος, της Signature Bank, το οποίο έκλεισε η ρυθμιστική αρχή, προς γενική έκπληξη.

Επιπλέον, η Fed, η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, έχει αναλάβει να δανείσει τα απαραίτητα κεφάλαια σε άλλες τράπεζες που μπορεί να τα χρειαστούν για να ικανοποιήσουν αιτήματα ανάληψης από τους πελάτες τους.

Το Λονδίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της SVB στη Βρετανία πουλήθηκε στον βρετανικό τραπεζικό κολοσσό HSBC UK Bank, βρετανική θυγατρική του τραπεζικού γίγαντα, έναντι 1 λίρας.

«Οι πελάτες της SVB UK θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους και στις τραπεζικές υπηρεσίες τους κανονικά από σήμερα», διευκρίνισε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Αποφυγή της μετάδοσης

Οι αρχές θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν έναν πανικό στις αγορές σήμερα και μαζικές αναλήψεις από πελάτες τραπεζών, ένα «bank run» με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες.

Η κατάρρευση της SVB απεικονίζει τη διαταραχή ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ μπροστά στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν ενθαρρύνει τους πελάτες να τοποθετούν τα χρήματά τους σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που πληρώνουν καλύτερα από τους τρεχούμενους λογαριασμούς, αποδυναμώνοντας μια κρίσιμη πηγή για τον τομέα της νέας τεχνολογίας που διψά για ρευστό.

Αυτό το κύμα τραπεζικών αναλήψεων γονάτισε τρεις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα: την SVB, την Signature Bank αλλά και την Silvergate Bank, μικρότερη αλλά γνωστή για τους προνομιακούς δεσμούς της με την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές έθεσαν σε πλειστηριασμό την SVB με στόχο να βρεθεί αγοραστής το συντομότερο δυνατό.

Η μάχη με τον χρόνο αυτό το Σαββατοκύριακο θυμίζει την 13η και 14η Σεπτεμβρίου 2008. Οι αμερικανικές αρχές τότε δεν είχαν καταφέρει να βρουν αγοραστή για τη Lehman Brothers και αρνήθηκαν να παρέμβουν, ωθώντας την τράπεζα να κηρύξει πτώχευση, με δραματικές συνέπειες για τον κλάδο και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι εκτίμησε σήμερα ότι η χρεοκοπία των SVB και Signature Bank δεν αποτελεί «σημαντικό κίνδυνο» για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Δεν υπάρχει άμεση μετάδοση και η πιθανότητα έμμεσου αντίκτυπου είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο», είπε από τις Βρυξέλλες, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στη Γερμανία, η τραπεζική εποπτική αρχή Bafin διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χρεοκοπία της SVB δεν συνιστά «απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της χώρας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε επίσης ότι δεν «βλέπει κανέναν κίνδυνο μετάδοσης» για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Πηγή: ΣΚΑΪ

ΗΠΑΚόσμοςΜπάιντενοικονομία