Φως στις πιο σοκαριστικές θεωρίες για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlinies, σαν σήμερα, πριν από εννέα χρόνια, έρχεται να ρίξει ένα ντοκιμαντέρ του Netflix.
Το Boeing 777-200ER, που εκτελούσε δρομολόγιο ρουτίνας από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας προς το Πεκίνο, απογειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Μαρτίου του 2014.
«Καληνύχτα, Malaysia 370» είπε ο κυβερνήτης Ζαχάρι Αχμάντ Σαχ στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, καθώς το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να περάσει στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ μέσω της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν ποτέ από κάποιον από τους 239 επιβαίνοντες στην πτήση MH370, η οποία χάθηκε μυστηριωδώς από τα ραντάρ περίπου ενάμιση λεπτό αργότερα.
Η πτήση παραμένει μέχρι σήμερα αγνοούμενη, αφού η τετραετής διεθνής έρευνα, κόστους 200 εκατ. δολαρίων, που «χτένισε» έκταση άνω των 120.000 τ.χλμ. στον Ινδικό Ωκεανό, απέβη άκαρπη, κι αυτό που συνέβη στον αέρα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της αεροπλοΐας.
To μοιραίο Boeing της Malaysia Airlines σε μια απογείωσή του από γαλλικό αεροδρόμιο το 2011 / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
Τώρα, μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο «MH370: The Plane That Disappeared» (MH370: Το Αεροσκάφος που Εξαφανίστηκε), εξετάζει αρκετές θεωρίες αναφορικά με το τι συνέβη τη μοιραία εκείνη βραδιά.
Το αεροσκάφος διέθετε επαρκή καύσιμα για να πετά επί επτά ώρες, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή διαχείρισης κρίσεων της Malaysia Airlines, Φουάντ Σαρούτζι.
Μολονότι η MH370 είχε χάσει κάθε επαφή με τα ραντάρ, διατηρούσε ηλεκτρονική επικοινωνία με δορυφόρο που διαχειρίζεται η βρετανική εταιρεία Inmarsat.
«Κάθε ώρα, το σύστημα Inmarsat έλεγχε την ανταπόκριση του δέκτη στο αεροσκάφος κι αυτά τα ping (ραδιοσήματα) συνεχίζονταν για έως και έξι ώρες μετά την τελευταία επαφή», λέει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Μαρκ Ντίκινσον, στο ντοκιμαντέρ. Αλλά τα στοιχεία της Inmarsat επιβεβαιώνουν μόνον ότι η MH370 πετούσε ακόμη, ελλείψει δυνατοτήτων εντοπισμού γεωγραφικής θέσης του αεροσκάφους μέσω GPS. Μολαταύτα, η εταιρεία μπόρεσε να υπολογίσει την απόσταση που χώριζε το αεροσκάφος από τον δορυφόρο, με τον οποίο επικοινωνούσε.
Βάσει αυτής της πληροφορίας, χαράχθηκαν δύο πιθανές διαδρομές, που δείχνουν πώς και πού εξετράπη της πορείας της η MH370. Σε αμφότερα τα σενάρια, το Boeing δεν συνέχισε προς το Βιετνάμ, αλλά παρεξέκλινε δυτικά, πάνω από τη Μαλαισία, και από εκεί πιστεύεται ότι συνέχισε βόρεια προς την κεντρική Ασία ή προς το Νότιο Ινδικό Ωκεανό. Η δεύτερη είναι η πιθανότερη διαδρομή που ακολούθησε, σύμφωνα με ειδικούς, που όμως δεν έχουν ακόμη καταλήξει τι συνέβη στο αεροσκάφος. Το έριξε ο πιλότος, ή ευθύνεται κάποια χώρα για την εξαφάνισή του;
Το τελικό πόρισμα της επιτροπής που ανέλαβε τη διερεύνηση του μυστηρίου για την MH370 ανέφερε ότι «η ομάδα δεν είναι σε θέση να καθορίσει την πραγματική αιτία της εξαφάνισης».
Πτήση MH 370: Η θεωρία για τον πιλότο
Ένας προσομοιωτής πτήσης, που βρέθηκε στο σπίτι του Σαχ, παραμένει το πιο ενοχοποιητικό στοιχείο στη θεωρία που θέλει τον βετεράνο πιλότο να έριξε το αεροσκάφος στον Ινδικό Ωκεανό για να αυτοκτονήσει, συμπαρασύροντας στο θάνατο όλους όσοι επέβαιναν στη MH370.
Σε αυτό το μηχάνημα ο Σαχ είχε κάνει ένα μήνα νωρίτερα μια προσομοίωση πτήσης, παρόμοια με την πιθανολογούμενη διαδρομή που ακολούθησε το αεροσκάφος μέχρι να βουτήξει στον ωκεανό.
Ωστόσο, αυτό το στοιχείο από μόνο δεν πείθει τον Μάικ Έξνερ, του Independent Group, μιας ομάδας ειδικών αεροπλοΐας που συγκροτήθηκε για την εξιχνίαση του μυστηρίου, για την ενοχή του πιλότου.
«Είναι πολύ περίεργο να βάζεις μια προσομοίωση να τελειώνει με εξάντληση καυσίμων στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό. Δεν νομίζω ότι τα στοιχεία από τον προσομοιωτή αποδεικνύουν από μόνα τους πολλά. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ολόκληρο το παζλ, απλώς ένα κομμάτι που ταιριάζει στο παζλ», λέει.
Δημοσιογράφος που ειδικεύεται στην αεροπλοΐα, ο Τζεφ Γουάιζ, οι θεωρίες του οποίου για την εξαφάνιση της MH370 έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από ειδικούς, υποστηρίζει ότι το FBI γνώριζε τη διαδρομή πτήσης στον προσομοιωτή το 2014. Λέει, δε, ότι για να ρίξει ο πιλότος μόνος του το αεροπλάνο, θα έπρεπε να είχε εκπονήσει ένα «επιθετικό και εξειδικευμένο» σχέδιο, βάσει του οποίου θα έπρεπε να κλειδώσει τον συγκυβερνήτη εκτός του πιλοτηρίου, να θέσει εκτός λειτουργίας όλες τις επικοινωνίες μέσω ραντάρ και να αποσυμπιέσει την καμπίνα για να αποφύγει παρεμβολές.
Κι όλα αυτά, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο θα ήταν το κίνητρο του πιλότου για κάτι τέτοιο, καθώς η τελική έκθεση για την τύχη της MH370 σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν πρόσφατη αλλαγή συμπεριφοράς» του κυβερνήτη.
Η εξαφάνιση του Boeing της Malaysia -Το σενάριο των Ρώσων αεροπειρατών
Αντίθετα, ο Γουάιζ, πρώην μέλος και ο ίδιος του Ιndependent Group, υποστηρίζει μια άλλη θεωρία για την εξαφάνιση της MH370, που μοιάζει βγαλμένη από κατασκοπευτικό θρίλερ…
Λίγους μήνες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους, ένα άλλο Boeing 777 της Malaysia Airlines, η πτήση MH17, καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, ενώ πετούσε πάνω από την Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία.
Ο Γουάιζ εντόπισε στο ημερολόγιο πτήσης ότι υπήρχαν τρεις Ρώσοι μεταξύ των επιβατών της MH370 και όλοι τους κάθονταν κοντά σε μια ηλεκτρική καταπακτή. Πιστεύει, λοιπόν, ότι οι δύο εξ αυτών προκάλεσαν αντιπερισπασμό, ώστε ο τρίτος της παρέας να παρεισφρήσει κάτω από το κατάστρωμα για να ελέγξει εξ αποστάσεως την πορεία της πτήσης, οδηγώντας το αεροσκάφος στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καζακστάν. Μόνο που η θεωρία του απορρίφθηκε από συναδέλφους του.
«Όποιος μπει στην καταπακτή μπορεί να θέσει εκτός λειτουργίας τον αναμεταδότη και τα συστήματα επικοινωνίας, αλλά είναι αδύνατο να πετάξει το αεροσκάφος από το θάλαμο των ηλεκτρονικών συστημάτων του», λέει ο Σαρούτζι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και πρώην συνάδελφοι του Γουάιζ στο Independent Group, όπως ο Έξνερ, σημειώνουν ότι «η ομάδα είναι απολύτως βέβαιη ότι το αεροσκάφος στράφηκε νότια και όχι βόρεια. Μας αιφνιδίασε το γεγονός ότι ο Τζεφ αποφάσισε να επιλέξει αυτή τη διαδρομή».
Η θεωρία της αμερικανικής αναχαίτισης της MH370
Σύμφωνα με μια άλλη «τρελή» θεωρία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, που διεξήγαγαν την περίοδο εκείνη γυμνάσια στη Νότια Σινική Θάλασσα, κατέρριψαν την MH370 στο σημείο όπου χάθηκε η επαφή με ραντάρ μεταξύ του εναέριου χώρου της Μαλαισίας και του Βιετνάμ.
Η Γαλλίδα δημοσιογράφος, Φλοράνς ντε Σανζί, παρατήρησε ότι το φορτίο που παραδόθηκε «υπό συνοδεία» στην MH370 για μεταφορά στο Πεκίνο περιλάμβανε και 2,5 τόνους ηλεκτρονικών συσκευών, που δεν είχαν περάσει από σάρωση πριν από τη φόρτωσή τους.
Στο βιβλίο της, η Γαλλίδα δημοσιογράφος Φλοράνς ντε Σανζί υποστηρίζει ότι η ΜΗ370 καταρρίφθηκε από «αεροπλάνο, πύραυλο ή ένα νέο καθοδηγούμενο από λέιζερ οπλικό σύστημα» λίγο μετά την τελευταία γνωστή θέση της, και κατέληξε στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, ανοικτά του Βιετνάμ.
«Είναι γνωστό ότι η Κίνα ήθελε να αποκτήσει ιδιαίτερα ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία στον τομέα της παρακολούθησης, της τεχνολογίας stealth και των drones. Κι αυτό θα μπορούσε να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που συνέβη στην MH370», λέει.
Οι ΗΠΑ διέθεταν δύο αεροσκάφη παρεμβολών ραντάρ με ένα σύστημα αερομεταφερόμενης προειδοποίησης και ελέγχου (AWAC) στην περιοχή, τη νύχτα που απογειώθηκε η MH370, και η Γαλλίδα δημοσιογράφος εκτιμά ότι χρησιμοποιήθηκαν για να εξαφανίσουν από τα ραντάρ το Boeing, ενώ δόθηκαν εντολές στον κυβερνήτη να το προσγειώσει. Όταν εκείνος αποφάσισε να συνεχίσει την πτήση, η Ντε Σανζί υποστηρίζει ότι η ΜΗ370 συνάντησε τη μοίρα της είτε με πυραυλικό χτύπημα είτε μέσω μιας σύγκρουσης στον αέρα.
Αποδείξεις, όμως, δεν έχει να παρουσιάσει, ούτε υποστηρίζουν τη θεωρία της οι προβλέψεις των δεδομένων της Inmarsat.
O Έξνερ θεωρεί ότι η Ντε Σανζί προσπαθεί με τους ισχυρισμούς της να αυξήσει τις πωλήσεις του βιβλίου της, που κυκλοφόρησε το 2021, με τίτλο «The Disappearing Act: The Impossible Case of MH370».