Νέος σεισμός στην Τουρκία-5,2 Ρίχτερ αναστάτωσαν τους κατοίκους

Νέος σεισμός 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Τουρκία το πρωί της Δευτέρας (27/2), αναστατώνοντας ακόμη περισσότερο τους κατοίκους. της χώρας.

To Ευρω-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, που αρχικά υπολόγισε το μέγεθος του σεισμού σε 5,5 Ρίχτερ και στη συνέχεια τον αναθεώρησε προς τα κάτω, υπολογίζει το εστιακό βάθος της νέας δόνησης στα 5χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρό του εντοπίζεται στα 14 χιλιόμετρα νότια της Μαλάτια.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκαν οι καταστροφικοί σεισμοί των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ και πιο συγκεκριμένα 128 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της πόλης Σανλιούρφα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στις γύρω επαρχίες.

Πάντως σύμφωνα με την τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 Ρίχτερ.

 

Τουλάχιστον 9.900 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί από τους δύο μεγάλους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν της ζωή τους πάνω  από 44.374 άνθρωποι.

Ο Γιούνος Σεζέρ, επικεφαλής της AFAD, δήλωσε την Κυριακή ότι οι εργασίες έρευνας και διάσωσης έχουν ολοκληρωθεί σε περίπου 21.000 κτίρια, προσθέτοντας: «Είμαστε τώρα πλήρως επικεντρωμένοι στην αφαίρεση των συντριμμιών».

Τουλάχιστον 9.900 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί από τους δύο μεγάλους σεισμούς, ανέφερε.

«Στέλνουμε περισσότερες από 10.000 σκηνές στις περιοχές κατά μέσο όρο καθημερινά και τις παραδίδουμε στις πιο απομακρυσμένες γωνίες. Σήμερα έχουμε 287 πόλεις σκηνών στην περιοχή», τόνισε ο Σεζέρ.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι φιλοξενούνται σε σκηνές, κοντέινερ και δημόσιους ξενώνες στις περιοχές καταστροφών, ανέφερε, προσθέτοντας ότι 563.000 άτομα απομακρύνθηκαν εκτός της περιοχής καταστροφής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ (στη φωτογραφία του Reuters/Thaier Al-Sudani, επάνω, καταυλισμός σεισμοπλήκτων στο Αντίγιαμαν).

 

Στο «στόχαστρο» των τουρκικών Αρχών 600 άτομα

Στο «στόχαστρο» των Αρχών βρίσκονται πάνω από 600 άνθρωποι στην Τουρκία, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει το Σάββατο (25/2) ότι ερευνώνται οι ευθύνες τους μετά από τις χιλιάδες καταρρεύσεις κτηρίων από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως 184 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων κατασκευαστές, εργολάβοι και ιδιοκτήτες ακινήτων, έχουν ήδη συλληφθεί.

Με τον αριθμό των νεκρών σε Τουρκία και Συρία να έχει ξεπεράσει πλέον τις 50.000, η κυβέρνηση Ερντογάν πιέζεται να αναλάβει δράση και να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι είχαν προχωρήσει σε πολυάριθμες προειδοποιήσεις τα περασμένα χρόνια.

Αναφέρουν δε, πως κατασκευάστηκαν χιλιάδες μη ασφαλή κτήρια στην Τουρκία, κάτι που οφείλεται στη διαφθορά αλλά και τις κυβερνητικές πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Μποζντάγ προχώρησε στις τηλεοπτικές αυτές δηλώσεις από τη νότια Τουρκία, όπου οι σεισμοί των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις.

Όπως αναφέρει το BBC, φαίνεται ότι οι έρευνες των τουρκικών Αρχών έχουν διευρυνθεί σημαντικά, καθώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε γίνει γνωστό ότι εκδόθηκαν 113 εντάλματα σύλληψης για κακοτεχνίες.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο δήμαρχος μιας πόλης κοντά στο σημείο όπου χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Πάνω από 160.000 κτήρια στη νότια Τουρκία κατέρρευσαν ή έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές μετά από τους σεισμούς.

Η τουρκική κοινή γνώμη είναι οργισμένη, με τους πολίτες να εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η καταστροφή έγινε ακόμη μεγαλύτερη λόγω ανθρώπινων λαθών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικοί κατασκευών κατηγορούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τον κατασκευαστικό κλάδο και να επιβάλλει τα μέτρα ασφαλείας αλλά και ότι προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του μετά από την καταστροφή.

Τονίζουν δε, ότι στο «βωμό» της ανάπτυξης και της γρήγορης ανοικοδόμησης περιοχών παρείχαν αμνηστίες σε εργολάβους.

Οι οικοδομικές αμνηστίες έδιναν τη δυνατότητα, οι παραβιάσεις του οικοδομικού κώδικα να εξαλείφονται, μόνο με την πληρωμή ενός προστίμου.

Η πιο πρόσφατη αμνηστία ψηφίστηκε το 2018.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει παραδεχτεί κάποια λάθη, ωστόσο κατηγορεί τη μοίρα για το μέγεθος της καταστροφής.

«Τέτοια πράγματα συνέβαιναν πάντα» δήλωσε πρόσφατα σε επίσκεψή του στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι έτσι το θέλησε η μοίρα.

σεισμόςΤουρκία