Έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου δημιουργεί ελπίδες, καθώς οι δύο πλευρές δηλώνουν ανοικτές στη μελέτη του.
Η Κίνα ζητά γενική κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο ενός σχεδίου 12 σημείων σε σχέση με τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, όταν η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.
Η Ρωσία καλωσόρισε σήμερα τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ανέφερε ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
«Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα (…) Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Ζαχάροβα: Θα πρέπει να αναγνωριστεί η νέα εδαφική πραγματικότητα
«Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» στην Ουκρανία, δήλωσε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στη μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- καθώς και της Κριμαίας.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στη χώρα του.
Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι θέλει χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και την Κίνα και την Ινδία να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίεβο με αφορμή την πρώτη επέτειο της ευρείας κλίμακας εισβολής της Μόσχας, ο Ζελένσκι πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την οικοδόμηση σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες.
Σε μια πρώτη αντίδραση πάντως, η Ουκρανία απέρριψε τις προτάσεις της Κίνας, εκτός αν περιλαμβάνουν την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα του 1991, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, το Κίεβο ανέφερε επίσης ότι είναι ανοιχτό να συζητήσει μέρη του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας.
Οι σύμμαχοι του Κιέβου αντέδρασαν επίσης ψυχρά στις κινεζικές προτάσεις, με το ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι το Πεκίνο δεν έχει αρκετή αξιοπιστία ως συνομιλητής, λόγω των στενών του δεσμών με τη Ρωσία.
Συνομιλία Ερντογάν-Πούτιν: Να επιτευχθεί δίκαιη ειρήνη
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και ζήτησε μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και καταστροφές», αναφέρει η σύντομη ανακοίνωση της Άγκυρας, ενώ ο Τούρκος ηγέτης τάσσεται επίσης υπέρ της επανέναρξης ισχύος της συμφωνίας για εξαγωγές σιτηρών, που υπέγραψαν Μόσχα και Κίεβο υπό την αιγίδα της Τουρκίας.
Μακρόν σε Ερντογάν: Αύξησε την πίεση για να απομονωθεί η Ρωσία
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Ελιζέ, του επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη «να αυξηθεί η πίεση και η απομόνωση της Ρωσίας», για να την αναγκάσει να «εγκαταλείψει» την «επιθετικότητά» της κατά της Ουκρανίας, ανέφερε το Ελιζέ.
«Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός του κράτους υπογράμμισε την πρόκληση της καταπολέμησης οποιασδήποτε παράκαμψης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία τών δύο ηγετών.