Η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε 20χρονη μετά από πέντε ώρες προσπάθειας (video)

Έναν ακόμη άνθρωπο εντόπισαν ζωντανό και κατάφεραν να ανασύρουν από τα ερείπια στο Χατάι τα μέλη των ελληνικών σωστικών συνεργείων.

Πρόκειται για μια 20χρονη κοπέλα, την Αϊρίν, που είναι εγκλωβισμένη κάτω από μία πλάκα. Οι διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ δίνουν μάχη εδώ και τέσσερις ώρες για να την προσεγγίσουν και να την απεγκλωβίσουν. Όπως είπε στον Σκάι ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, η κοπέλα έχει «γαντζωθεί» από το χέρι του Έλληνα Πυροσβέστη, κρατώντας ταυτόχρονα την ελπίδα της να βγει από τα ερείπια, σχεδόν 48 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό.

Οι πυροσβέστες της είχαν δώσει υγρά για να τη βοηθήσουν και παράλληλα μάχονταν για να την απεγκλωβίσουν.

Νωρίτερα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ, άκουσαν φωνή κατά την διάρκεια της έρευνας στα ερείπια του συγκεκριμένου κτιρίου και με πραγματική αυτοθυσία, καθώς κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο, όπου αρχικά πίστεψαν ότι ήταν ζωντανό ένα μικρό παιδί που ήταν κάτω από σώμα της άψυχης μητέρας του. Τελικά διαπιστώθηκε ότι το παιδάκι ήταν δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ η φωνή ήταν της νεαρής Αϊρίν, πίσω από τους άλλους δύο νεκρούς.

Ταυτόχρονα προσπαθούν να κόψουν σιγά σιγά το δοκάρι κάτω από το οποίο είναι εγκλωβισμένη η 20χρονη, ενώ πριν από λίγο προχώρησαν στην μακάβρια ενέργεια να απομακρύνουν το άψυχο σώμα του παιδιού για να ανοίξουν χώρο.

Όπως ανέφεραν οι διασώστες θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι να απεγκλωβίσουν σώα την Αϊρίν, όπως έκαναν και με τους άλλους τέσσερις ανθρώπους που έχουν καταφέρει να σώσουν μέχρι στιγμής στην Χατάι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, δήλωσε νωρίτερα τα εξής: «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία πολύ μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση. Ο διασώστης της ΕΜΑΚ που είναι μπροστά κρατάει το χέρι της 20χρονης Αϊρίν».

«Η κοπέλα δεν αφήνει, πραγματικά έχει γαντζωθεί πάνω στον διασώστη, ένα δοκάρι της έχει φρακάρει το πόδι της. Θα βγει ζωντανή, προσπαθούμε να απελευθερώσουμε το πόδι της. Νομίζω ότι θα είναι η 5η διασωθείσα που θα καταγράψει αυτή την επιτυχία η ελληνική αποστολή. Σας μεταφέρω μόνο μία εικόνα, που μου μετέφερε ο πρώτος διασώστης μπροστά. Είχε έναν μετασεισμό και έπρεπε να βγουν τα παιδιά έξω», είχε συμπληρώσει ο κ. Αρτοποιός.

«Προσπαθεί με νοήματα να έχει μια επαφή με τον διασώστη μας. Έχει γαντζωθεί πάνω στο χέρι του και προσπαθεί με κάθε τρόπο ο διασώστης να της δώσει κουράγιο που χρειάζεται, την ψυχολογική υποστήριξη. Η γυναίκα αυτή είναι ταλαιπωρημένη. Μας είπε μόνο πώς τη λένε, γιατί δεν ξέρει αγγλικά. Νομίζω ότι θα είναι η επόμενη διασωθείσα την οποία περιμένουμε από ώρα σε ώρα να βγει έξω», είχε δηλώσει επίσης.

Δείτε όσα μετέδωσε η ΕΡΤ:

διάσωσηΕΜΑΚσεισμόςΤουρκία