Αιματηρή επίθεση στην «καρδιά» της Τύνιδας

Είκοσι δύο άνθρωποι είναι ο τελικός απολογισμός της επίθεσης ενόπλων στο Εθνικό Μουσείο Μπαρντό της Τυνησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας ακρίβως δίπλα από το κοινοβούλιο της χώρας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Μουχάμαντ Αλί Αρούι, μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και 20 τουρίστες, από την Νότια Αφρική, την Πολωνία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και πιθανώς και άλλες χώρες. Επίσης, 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Μετά το πέρας της επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας, που οδήγησε στην εκτέλεση των δύο ενόπλων που πραγματοποίησαν την επίθεση, ο Πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμ Εσίντ έκανε δηλώσεις στις οποίες ανέφερε ότι οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό καθώς εικάζουν ότι οι δύο δράστες είχαν υποστήριξη από δύο ή και τρία ακόμη άτομα.

Οι δύο άνδρες, που φορούσαν στρατιωτικές στολές, άνοιξαν πυρ κατά των τουριστών την ώρα που αυτοί έφταναν με τουριστικά λεωφορεία στο μουσείο και στην συνέχεια τους κυνήγησαν στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου μάλιστα, πήραν και ορισμένους ομήρους. Οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός περικύκλωσαν το μουσείο και πραγματοποίησαν εκκαθαριστική επιχείρηση περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης. Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλοδαποί και ένας άνδρας που κρατάει ένα παιδί, να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούσαν στον αέρα για να καλύψουν τη διαφυγή τους.

Την ίδια ώρα, πανικός επικράτησε στο κοινοβούλιο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα με τους άνδρες της ασφάλειας να σπεύδουν να απομακρύνουν και να θέσουν σε ασφαλείς χώρους βουλευτές, δικαστές και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτίριο για να συζητήσουν τροποποιήσεις στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Σε διάγγελμά του, αργότερα το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Τυνησίας Μπέντζι Κάιντ Εσέμπσι δεσμεύτηκε για την λήψη μέτρων τέτοιων που θα οδηγήσουν σε αποφυγή ανάλογων επιθέσεων, έκανε λόγο για «καταστροφή που δεν θα ξανασυμβεί», καταδίκσε την επίθεση και τόνισε ότι παρόμοιες τρομοκρατικές προκλήσεις αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιοχή και η Τυνησία δεν πρόκειται να υποκύψει. Σημείωσε, επίσης, ότι την κατάσταση ασφαλείας επιβαρύνει σοβαρά το χάος που έχει δημιουργηθεί στην Λιβύη μετά την ανατροπή Καντάφι με αποτέλεσμα να δρουν ανενόχλητες ένοπλες ομάδες και ακραίοι ισλαμιστές που ανήκουν σε διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Η επίθεση της Τετάρτης ήταν η χειρότερη που έχει γίνει εναντίον ξένων στην Τυνησία, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε η Αλ Κάιντα το 2001 σε μια συναγωγή στο νησί Τζέρμπα, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι. Η επίθεση έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην χώρα γιατί εκτός των άλλων πλήττει την «βαριά της βιομηχανία» που είναι ο τουρισμός.

Πολλές εκατοντάδες Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ στο κέντρο της Τύνιδας προκειμένου να καταδικάσουν την επίθεση. Το πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από ένα θέατρο που βρίσκεται στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, κεντρική οδική αρτηρία της πόλης και διαδηλωτές κάθε ηλικίας κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας, ενώ φώναζαν συνθήματα εναντίον των «τρομοκρατών».
«Η Τυνησία είναι ελεύθερη, έξω οι τρομοκράτες», «εξουδετερώστε τους τρομοκράτες, είναι καθήκον σας», «με την ψυχή και το αίμα μου θα υπερασπιστώ τη σημαία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε ρυθμικά το πλήθος. Οι διαδηλωτές επίσης έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Τυνησίας.

Την συμπαράστασή τους στην τυνησιακή κυβέρνηση εξέφρασε η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 

κοινοβούλιοπυροβολισμοίΤυνησία