Σε ετοιμότητα μαχητικά, ναυτικό, πυραυλικά συστήματα στην Ταϊβάν - Σε εγρήγορση το ΝΑΤΟ

Η Ταϊβάν έχει θέσει το ναυτικό και την αεροπορία σε επιφυλακή και έχει ενεργοποιήσει πυραυλικά συστήματα ως απάντηση στους μεγάλης κλίμακας ελιγμούς 34 κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών και εννέα πολεμικών πλοίων στα Στενά.

Το Πεκίνο έδωσε χθες (31/1) εντολή στην αεροπορία και το ναυτικό του να εκτελέσουν μια μεγάλη επιχείρηση, κατά την οποία 20 κινεζικά αεροσκάφη διέσχισαν την κεντρική γραμμή του Στενού, που από καιρό θεωρούνταν ζώνη ασφαλείας μεταξύ του νησιωτικού έθνους και της ηπειρωτικής Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ταϊβάν.

Πρόκειται για την τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών και έρχεται μετά από εβδομάδες κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, με αποτέλεσμα η Ταϊπέι και οι σύμμαχοί της στις ΗΠΑ να είναι επιφυλακτικοί για πιθανό αποκλεισμό ή απροκάλυπτη επίθεση.

Οι ανησυχητικοί στρατιωτικοί ελιγμοί της Κίνας ήρθαν λίγες ώρες αφότου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι το Πεκίνο «δεν υπόσχεται ότι θα αποκηρύξει τη χρήση βίας» στις προσπάθειές του για επανένωση.

Η Κίνα στέλνει επί εβδομάδες πολεμικά πλοία, βομβαρδιστικά, μαχητικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο κοντά στην Ταϊβάν σε σχεδόν καθημερινή βάση, ελπίζοντας να εξαντλήσει τους περιορισμένους αμυντικούς πόρους του νησιού και να υποβαθμίσει την υποστήριξη προς τον πρόεδρο που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού από το Πεκίνο.

Τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη απάντησαν σε στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμαχικών χωρών πάνω από τον διεθνή εναέριο χώρο στις θάλασσες της Νότιας και της Ανατολικής Κίνας, σε μια ενέργεια που το Πεκίνο περιέγραψε ως επικίνδυνους και απειλητικούς ελιγμούς.

ΝΑΤΟ: «Η Κίνα γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική δύναμη»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέδειξε την Τετάρτη την απειλητική συμπεριφορά της Κίνας προς την Ταϊβάν ως λόγο για τον οποίο το ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρήσει και να αναπτύξει την παρουσία του στον Ινδο-Ειρηνικό.

Μιλώντας σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τόκιο, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Η συνεργασία με εταίρους σε όλο τον κόσμο, ειδικά στον Ινδο-Ειρηνικό, είναι μέρος της απάντησης σε έναν πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο».

Αν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Κίνα δεν είναι αντίπαλος, σημείωσε ότι η χώρα γίνεται «ολοένα και πιο αυταρχική δύναμη» που επιδεικνύει κακή συμπεριφορά, απειλεί την Ταϊβάν και αναπτύσσει στρατιωτικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να φτάσουν σε χώρες του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε περισσότερο από έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω και να επεκτείνουμε τη συνεργασία με χώρες αυτής της περιοχής», πρόσθεσε.

Η Κίνα απέρριψε τους ισχυρισμούς του Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι ήταν πάντα υπερασπιστής της ειρήνης και της σταθερότητας.

«Από τη μια πλευρά, το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι η θέση του ως περιφερειακή αμυντική συμμαχία παραμένει αμετάβλητη, ενώ από την άλλη συνεχίζει να σπάει τις παραδοσιακές αμυντικές ζώνες και περιοχές, να ενισχύει συνεχώς τους δεσμούς στρατιωτικής ασφάλειας με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού και να μεγαλοποιεί την απειλή της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Νινγκ σε τακτική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

«Θέλω να τονίσω ότι η Ασία και ο Ειρηνικός δεν είναι πεδίο μάχης για γεωπολιτική αντιπαλότητα και η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων με νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου δεν είναι ευπρόσδεκτη», πρόσθεσε.

έντασηΚίναΚόσμοςΝΑΤΟΤαϊβάν