Ο εξέχων Ρώσος δημοσιογράφος Αλεξάντρ Νεβζόροφ καταδικάσθηκε ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας σε κάθειρξη οκτώ ετών, αφού κρίθηκε ένοχος για διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον ρωσικό στρατό, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το δικαστήριο κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι ο ηλικίας 64 ετών Νεβζόροφ είχε ως κίνητρο το πολιτικό μίσος όταν κατηγόρησε τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Μάρτιο, ότι βομβάρδισαν εσκεμμένα ένα μαιευτήριο στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, ισχυρισμό που η Μόσχα θεωρεί αναληθή.
Αναληθή θεωρούσε η Μόσχα και την είδηση για την έγκυο στη Μαριούπολη
Το δικαστήριο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι θα έστελνε τον Νεβζόροφ σε αποικία κρατουμένων αν ποτέ επέστρεφε στη Ρωσία και ότι του έχει απαγορευθεί να διαχειρίζεται διαδικτυακό περιεχόμενο για τέσσερα χρόνια.
Ο Νεβζόροφ, ο οποίος έχει το δικό του κανάλι στο Youtube με δύο εκατομμύρια συνδρομητές, χαρακτήρισε την έρευνα σε βάρος του γελοία και εγκατέλειψε τη Ρωσία με τη σύζυγό του τον περασμένο Μάρτιο. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης εννέα ετών.
Ρώσος δημοσιογράφος: Ο Πούτιν ηγείται μιας δικτατορίας που βασίζεται στη βρομιά, το αίμα και τις καταγγελίες
Ο Νεβζόροφ, σχολιάζοντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα υπάρχει σε εννέα χρόνια».
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό μέσο «Μπορούμε να εξηγήσουμε», είπε ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στη χώρα και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ηγείται «μιας δικτατορίας που βασίζεται στη βρομιά, στο αίμα και στις καταγγελίες».
Ο Νεβζόροφ, ο οποίος είχε γίνει γνωστός επί Σοβιετικής Ένωσης με την πρωτοποριακή εκπομπή του «600 δευτερόλεπτα», όταν η σοβιετική κοινωνία έγινε ανοιχτή επί διακυβέρνησης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αλλά και επίσης ως βουλευτής στο ρωσικό Κοινοβούλιο, πήρε την ουκρανική υπηκοότητα όταν καταδίκασε δημόσια τη ρωσική εισβολή, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο «έγκλημα» και την Ουκρανία θύμα του.
Η δίωξη εναντίον του έγινε βάσει ενός νόμου που ψηφίστηκε οκτώ ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο οποίος προβλέπει ποινές φυλάκισης έως 15 έτη για σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό.
Η Ρωσία έκτοτε έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή για τον πόλεμο, ενώ δεκάδες ρωσικά και διεθνή μέσα έχουν φύγει από τη χώρα.