Το βιβλίο με τον τίτλο «Ο μάγος του Κρεμλίνου» («Le Mage du Kremlin») μπορεί να κυκλοφόρησε πριν από έναν χρόνο, αλλά ήδη έχει πουλήσει περισσότερα από 430.000 αντίτυπα στη Γαλλία.
Δεν μιλάμε για μια νέα βιογραφία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ή κάποιου άλλου υπαρκτού Ρώσου αξιωματούχου, ούτε για συρραφή μαρτυριών εστιασμένων σε γεγονότα που έχουν όντως λάβει χώρα εντός του Κρεμλίνου τα περασμένα χρόνια.
«Ο μάγος του Κρεμλίνου» είναι ένα μυθιστόρημα, ένα προϊόν μυθοπλασίας που σκαρφίστηκε ο Ιταλοελβετός συγγραφέας Τζουλιάνο ντα Εμπολι. Κυκλοφόρησε πέρυσι, περίπου δύο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από τις εκδόσεις Gallimard, και διηγείται τις… διηγήσεις ενός αινιγματικού Ρώσου αξιωματούχου ονόματι Βαντίμ Μπαράνοφ (Vadim Baranov), που ήταν επί σειρά ετών πολιτικός σύμβουλος του μυθιστορηματικού «Πούτιν», του πιο ισχυρού αξιωματούχου στο Κρεμλίνο.
«Αυτή η ιστορία μας βυθίζει στην καρδιά της ρωσικής εξουσίας, εκεί όπου αυλικοί και ολιγάρχες διεξάγουν διαρκή πόλεμο. Ο Βαντίμ, έχοντας πια γίνει ο κύριος προπαγανδιστής του καθεστώτος («le principal spin doctor du régime»), μετατρέπει μια ολόκληρη χώρα σε ένα πολιτικό θέατρο, εντός του οποίου δεν υπάρχει πια καμία άλλη πραγματικότητα πέρα από την εκπλήρωση των επιθυμιών του Τσάρου», διαβάζουμε στον ιστότοπο των εκδόσεων Gallimard.
Ο μυθιστορηματικός ήρωας Βαντίμ Μπαράνοφ αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Ο συγγραφέας Τζουλιάνο ντα Εμπολι παραδέχεται, ωστόσο, ότι εμπνεύστηκε τον Μπαράνοφ από έναν υπαρκτό Ρώσο πρώην συνεργάτη του Πούτιν: τον άλλοτε προσωπάρχη του Κρεμλίνου, Βλαντισλάβ Σουρκόφ.
Το «Le Mage du Kremlin» έχει ήδη αποσπάσει βραβεία στη Γαλλία, μεταξύ άλλων και εκείνο της Γαλλικής Ακαδημίας. Γράφτηκε δύο χρόνια πριν από τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022 στην Ουκρανία. Κυκλοφόρησε, ωστόσο, πέρυσι, με φόντο τον πόλεμο, γεγονός το οποίο μάλλον συνέβαλε ώστε να γίνει το πέμπτο βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γαλλία για το έτος 2022.
Οσοι ενθουσιάστηκαν με το εν λόγω μυθιστόρημα, μεταξύ αυτών πολιτικοί και διπλωμάτες, μιλούν για ένα βιβλίο που συναρπάζει τον αναγνώστη καθώς τον μεταφέρει στη σκοτεινή «καρδιά» του Κρεμλίνου.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία το εν λόγω βιβλίο «ξεπλένει», εξωραΐζει και σε έναν βαθμό αθωώνει τον Πούτιν, παρουσιάζοντάς τον ως «καλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα».
Η Françoise Thom, καθηγήτρια Ρωσικής Ιστορίας στη Σορβόννη, υποστηρίζει ότι η εικόνα του Πούτιν, όπως εκείνος παρουσιάζεται στο βιβλίο, είναι πολύ κοντά στην εικόνα που προβάλλει για τον Ρώσο ηγέτη η ρωσική προπαγάνδα.
«Υπό κανονικές συνθήκες, ο “Μάγος του Κρεμλίνου” θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έναν αβλαβή λογοτεχνικό καυγά. Πλην, όμως, όχι σε καιρό πολέμου. Οι διαφωνίες για το βιβλίο συμπίπτουν χρονικά με τις διαφωνίες στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του Πούτιν. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, λένε ότι πρέπει να ηττηθεί πλήρως, ενώ χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, αμφιταλαντεύονται…» γράφει ο Constant Méheut στους New York Times.
Υπάρχουν φωνές που καταγγέλλουν, όπως σημειώνεται στο άρθρο των NY Times, ότι το εν λόγω βιβλίο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να επηρεάσει ακόμη και την εθνική στάση της Γαλλίας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστώντας την περισσότερο ανεκτική απέναντι στον πραγματικό Πούτιν. Ο πρόεδρος Μακρόν, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το έχει διαβάσει.