Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε το δικό του μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Το μήνυμα πως «σήμερα και κάθε μέρα, ας αποφασίσουμε να μην παραμείνουμε ποτέ ξανά σιωπηλοί μπροστά στο κακό και να υπερασπιζόμαστε πάντα την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων», εκπέμπει ο Αντόνιο Γκουτέρες
Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει πως «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ούτε να επιτρέπουμε σε άλλους να ξεχνούν, να διαστρεβλώνουν ή να αρνούνται το Ολοκαύτωμα». Μάλιστα, επισημαίνει πως «ενθυμούμενοι το Ολοκαύτωμα, αναγνωρίζουμε τις απειλές για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπότητα και στη δική μας εποχή».
Σε ο,τι αφορά τη σημασία, αναφέρει πως τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. «Θυμόμαστε τους έξι εκατομμύρια Εβραίους, παιδιά, γυναίκες και άνδρες, καθώς και τους Ρομά και τους Σίντι, τα άτομα με αναπηρίες και τους αμέτρητους άλλους που χάθηκαν. Σκεπτόμαστε τις εκατομμύρια ζωές το νήμα των οποίων κόπηκε πρόωρα, το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων που χάθηκε» αναφέρει ειδικότερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως «καθώς θρηνούμε την απώλεια τόσων πολλών και τόσο πολύ, αναγνωρίζουμε επίσης ότι το Ολοκαύτωμα δεν ήταν αναπόφευκτο». Καμία γενοκτονία δεν είναι, ήταν το αποκορύφωμα χιλιετιών αντισημιτικού μίσους, σημειώνει. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι Ναζί μπόρεσαν να κινηθούν με υπολογισμένη σκληρότητα από τις διακρίσεις εις βάρος των Εβραίων της Ευρώπης μέχρι την εξόντωσή τους, επειδή τόσο λίγοι ξεσηκώθηκαν και τόσοι πολλοί στάθηκαν δίπλα τους. «Ήταν η εκκωφαντική σιωπή -τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- που τους ενθάρρυνε. Ο κώδωνας κινδύνου χτυπούσε από την αρχή. Υπήρχε ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση. Περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αποθέωση της βίας και ιστορίες φυλετικής υπεροχής. Περιφρόνηση για τη δημοκρατία και τη διαφορετικότητα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.