Οι παγκόσμιες ελίτ συναντώνται και πάλι στο Νταβός για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19, με τις συζητήσεις σήμερα να επικεντρώνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία και το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου έπειτα από την άρση των υγειονομικών περιορισμών στην Κίνα.
Σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα των συζητήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πρόκειται να εκφωνήσουν ομιλίες, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος θα βρίσκεται στο μυαλό όλων. Μια σημαντική ουκρανική αντιπροσωπεία αναμένεται στο Νταβός, υπό την πρώτη κυρία της χώρας Ολένα Ζελένσκα, η οποία πρόκειται να απευθύνει ειδικό μήνυμα σήμερα.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να παρέμβει αρκετές φορές στη διάρκεια του φόρουμ μέσω βιντεοσύνδεσης, ξεκινώντας από αύριο Τετάρτη.
Οι επιπτώσεις του πολέμου για τον παγκόσμιο ενεργειακό ανεφοδιασμό, τη διατροφική ασφάλεια και την ασφάλεια κυρίως στην Ευρώπη θα βρίσκονται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων αυτή την εβδομάδα.
Αν και οι Ρώσοι θα απουσιάζουν, όπως και ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, ο οποίος δεν θα παραθέσει το παραδοσιακό του δείπνο στο Νταβός φέτος καθώς δεν του το επιτρέπει το πρόγραμμά του, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα παραστεί σημαντική αντιπροσωπεία από την Κίνα, μετά την άρση από το Πεκίνο των υγειονομικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Παράλληλα ο Λιου θα συναντηθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα στη Ζυρίχη με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν για να συζητήσουν για το παγκόσμιο εμπόριο.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε εμφανιστεί το 2017 από το Νταβός ως υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, όμως η έννοια αυτή αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό με την ενίσχυση του προστατευτισμού.
Νέος Ψυχρός Πόλεμος
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προκαλέσει επικρίσεις με το Inflation Reduction Act (IRA), ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την παροχή κρατικής βοήθειας στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την Ευρώπη να προετοιμάζει την απάντησή της.
«Οι κρατικές επιδοτήσεις που υιοθετούνται στο όνομα της οικονομικής ή της εθνικής ασφάλειας» κινδυνεύουν να έχουν «απρόσμενες επιπτώσεις» ή «να χρησιμοποιηθούν για να κερδίσει (μια χώρα) οικονομικό πλεονέκτημα εις βάρος άλλων», προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ελβετίας, περίπου 5.000 στρατιωτικοί έχουν κινητοποιηθεί, ενώ θα επιβληθούν και περιορισμοί στις πτήσεις στην περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, των εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και των επικεφαλής εταιρειών που συμμετέχουν στο φόρουμ.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Νταβός συγκεντρώνονται αυτή την εβδομάδα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν ήδη την Κυριακή κατά του φόρουμ.
Η ΜΚΟ Oxfam επέκρινε χθες «τα ακραία και επικίνδυνα» επίπεδα της οικονομικής ανισότητας στον κόσμο, ζητώντας τη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο ως το 2030 μέσω της φορολόγησης και την κατάργησή τους «μακροπρόθεσμα».
Η Greenpeace από την πλευρά της έκανε λόγο για «υποκρισία» εκ μέρους της παγκόσμιας ελίτ που συζητά για το κλίμα, την ώρα που στη διάρκεια του περσινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τον Μάιο, 500 ιδιωτικά αεροσκάφη είχαν φτάσει στο Νταβός, σύμφωνα με έκθεση της ολλανδικής εταιρείας CE Delft.