Η Ρωσία ανακοίνωσε την πλήρη κατάληψη της Σολεντάρ, στρατηγική πόλη του Ντονμπάς - "Είμαστε ντε φάκτο μέλος του ΝΑΤΟ " δηλώνει υπουργός της Ουκρανίας

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε εξ’ ολοκλήρου την πόλη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία.

“Ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου το βράδυ η απελευθέρωση της πόλης Σολεντάρ, η οποία είναι σημαντική για την συνέχιση των επιθετικών επιχειρήσεων” στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

“Ο πλήρης έλεγχος της Σολεντάρ επιτρέπει να αποκόψουμε τις γραμμές ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην πόλη (Μπαχμούτ) στα νοτιοδυτικά, στη συνέχεια να αποκλείσουμε και να κλείσουμε σε έναν ‘θύλακα’ τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί”, πρόσθεσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάληψη της Σολεντάρ κατέστη δυνατή χάρη “στα διαρκή πλήγματα στον εχθρό” από την ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό.

Τα ρωσικά στρατεύματα “διεξήγαγαν αδιάκοπα επικεντρωμένα πλήγματα στις θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην πόλη, εμποδίζοντας την μεταφορά εφέδρων, τον εφοδιασμό με πυρομαχικά, όπως και τις προσπάθειες απόσυρσης του εχθρού προς άλλες γραμμές άμυνας”, σημείωσε επίσης ο Κονατσένκοφ.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές διεξήγαγαν “κρυφό ελιγμό” επιτιθέμενοι από “άλλη κατεύθυνση” στα ουκρανικά στρατεύματα στην Σολεντάρ, κάτι το οποίο επέτρεψε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, “την κατάληψη υψωμάτων και τον αποκλεισμό της πόλης από βορρά και νότο”.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός διέψευσε την απώλεια του Σολεντάρ και υποστήριξε πως «σφοδρές μάχες» εξακολουθούν να μαίνονται. «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την κατάσταση υπό έλεγχο μέσα σε δύσκολες συνθήκες», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης του ουκρανικού στρατού Σεργκίι Τσερεβάτι.

 

Η σημασία της Σολεντάρ

Η Σολεντάρ βρίσκεται σε απόσταση περίπου δεκαπέντε χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Μπαχμούτ, την οποία ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και μήνες.

Το Reuters μετέδωσε ότι δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει τον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Το AFP μετέδωσε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας από ανεξάρτητη πηγή.

Και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαρειές απώλειες στην μάχη για την μικρή αυτή πόλη.

Η Μόσχα επιδιώκει το πρώτο μεγάλο κέρδος στο πεδίο των μαχών έπειτα από μισό χρόνο ταπεινωτικών υποχωρήσεων. Το Κίεβο δηλώνει ότι η Ρωσία ρίχνει κατά κύματα στρατιώτες σε μια άσκοπη μάχη για μια βομβαρδισμένη έρημη γη, σύμφωνα με το Reuters.

Προηγουμένως, προσθέτει παράλληλα το AFP, η παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, η οποία βρίσκεται σε έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό με τον ρωσικό στρατό στον τομέα αυτόν, είχε ανακοινώσει ότι μόνον οι δικές της δυνάμεις έπαιρναν μέρος στην επίθεση στη Σολεντάρ.

Ο επικεφαλής της Wagner Εβγκένι Πριγκόζιν είχε δηλώσει ότι οι μαχητές του είχαν καταλάβει την Σολεντάρ, σε μια ανακοίνωση που στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε από το Κρεμλίνο ούτε από τον ρωσικό στρατό.

«Το Κίεβο έχει γίνει “ντε φάκτο” μέλος του ΝΑΤΟ»

Η Ουκρανία έχει γίνει «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο BBC ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ, του οποίου ο στρατός αντιμετωπίζει επίθεση «μεγάλης έντασης» στην πόλη Σολεντάρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Ουκρανός υπουργός εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην προμήθεια από τη Δύση προς την Ουκρανία τεθωρακισμένων και μαχητικών αεροσκαφών, παρά την απροθυμία κάποιων εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Αυτή η ανησυχία για το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης, για μένα, είναι ένα είδους πρωτοκόλλου», δήλωσε, απορρίπτοντας τους φόβους ότι η προμήθεια νέων όπλων μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση από τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ. ‘De facto’, όχι ‘de jure” (εκ του νόμου), δήλωσε, «διότι έχουμε τα όπλα και τη γνώση για το πώς να τα χρησιμοποιήσουμε».

«Είναι αλήθεια. Είναι γεγονός», πρόσθεσε, χωρίς να βλέπει «για ποιο λόγο» οι δηλώσεις αυτές μπορεί να είναι αμφιλεγόμενες. «Είμαι σίγουρος ότι, στο άμεσο μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ de jure», δήλωσε.

Επί του πεδίου, η κατάσταση στη Σολεντάρ είναι «πολύ δύσκολη» αλλά «υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι οι μισθοφόροι της οργάνωσης Wagner χρησιμοποιούνται στο «ένα κύμα μετά το άλλο» επίθεσης, κάτι που οδηγεί σε πολλούς θανάτους. Η οργάνωση «πρέπει με κάποιο τρόπο να αποδείξει ότι είναι καλύτερη από τον τακτικό στρατό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, «περίπου 500 ή 600» Ρώσοι μαχητές σκοτώνονται κάθε μέρα στη χώρα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, χάνει το ένα δέκατο του αριθμού αυτού, ισχυρισμοί που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Την αποστολή αρμάτων στο Κίεβο εξετάζει η Φινλανδία

Η Φινλανδία θα μπορούσε να δωρίσει έναν μικρό αριθμό γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία αν μια ευρύτερη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών αποφασίσει επίσης να κάνει το ίδιο, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο χθες, Πέμπτη.

Το Κίεβο έχει ζητήσει στρατιωτικά οχήματα όπως τα Leopard 2, κάτι που θα συνιστούσε μια σημαντική ενίσχυση της υποστήριξης που παρέχει η Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.

Η Φινλανδία, που έχει ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να μοιραστεί μόνο έναν περιορισμένο αριθμό αρμάτων μάχης καθώς η χώρα χρειάζεται τα όπλα της για να προστατεύσει τα έκτασης πολλών χιλιομέτρων σύνορά της με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT.

“Αν [αποφασιστεί να] σταλούν άρματα μάχης, αυτός είναι ο λόγος που η προσφορά της Φινλανδίας δεν μπορεί να είναι πολύ πλούσια αριθμητικά”, είπε ο Νιινίστο στο STT.

Η Πολωνία έχει πει ότι θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία αν υπάρξει ένας ευρύτερος συνασπισμός χωρών που θα το πράξουν, ενώ η Γερμανία έχει πει ότι δεν σχεδιάζει να στείλει κανένα.

“Αν αλλάξει η θέση σε ό,τι αφορά τα άρματα μάχης και σχηματιστεί μια κοινή ευρωπαϊκή συνεργασία, η συμβολή της Φινλανδίας θα χρειαστεί επίσης”, ανέφερε το γραφείο του προέδρου σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Reuters σήμερα.

Εξάλλου, η Γαλλία δήλωσε σήμερα πως ευελπιστεί να παραδώσει ελαφρά άρματα μάχης ‘AMX 10-RC’ στην Ουκρανία εντός των επομένων δύο μηνών, ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει μια σύνοψη της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε στις 12 Ιανουαρίου με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρεζνίκοφ, κατά την οποία η Γαλλία επανέλαβε επίσης τη γενική υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

κατάληψη ΣολεντάρΠόλεμος στην Ουκρανία