Η Ρωσία εξαπέλυσε «μία από τις μαζικότερες» πυραυλικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας

Δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι εκτoξεύθηκαν το πρωί της Πέμπτης προς την Ουκρανία σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα επιθέσεων που έχει δεχτεί η χώρα από την έναρξη του πολέμου.

Έπειτα από τη σημερινή επίθεση καταστράφηκαν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες κρίσιμες υποδομές εν μέσω χειμερινής περιόδου. Οι σειρήνες ήχησαν από νωρίς το πρωί σήμερα με τους κατοίκους να συρρέουν στα καταφύγια και το στρατό να ενεργοποιεί τα συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο.

Η Ρωσία εκτόξευσε 69 πυραύλους σε ενεργειακές εγκαταστάσεις από το Λβιβ ως το Χάρκοβο με την ουκρανική αεράμυνα να καταρρίπτει 54, όπως δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι. Από τις επιθέσεις δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χάρκοβο και έξι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας τα πλήγματα αποτέλεσαν «μία από τις πιο μαζικές πυραυλικές επιθέσεις από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολή». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε τις επιθέσεις «άλογη βαρβαρότητα». «Δεν μπορεί να υπάρξει ”ουδετερότητα” μπροστά σε τέτοια μαζικά εγκλήματα πολέμου. Το να προσποιείσαι ότι είσαι “ουδέτερος” ισοδυναμεί με το να παίρνεις το μέρος της Ρωσίας», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Μεγάλες διακοπές ρεύματος

Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε για διακοπές ρεύματος στην πρωτεύουσα, ζητώντας από τους ανθρώπους να αποθηκεύσουν νερό και να φορτίσουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Επίσης, ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου είπε στο Telegram ότι οι ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές σε 21 σπίτια, ένα νοσοκομείο και δύο αυτοκίνητα.

Οι Αρχές στις περιοχές Ντνίπρο, Οδησσό και Κριβί Ριχ δήλωσαν ότι θα διακόψουν την ηλεκτροδότηση για να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής σε περίπτωση που χτυπηθούν. Ο δήμαρχος του Λβιβ είπε ότι το 90% της πόλης ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα τραμ δεν λειτουργούσαν.

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε ότι αρκετές ενεργειακές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές κατά την, όπως είπε, 10η τέτοιας μεγάλης κλίμακας επίθεση στη χώρα του.

«Η Ρωσία προσπαθεί να στερήσει από τους Ουκρανούς το φως πριν από την Πρωτοχρονιά», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Telegram. Είπε ακόμη ότι η έκτακτη διακοπή ρεύματος μπορεί να είναι απαραίτητη «σε ορισμένες περιοχές».

Ο Μικαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, είπε ότι η Ρωσία στοχεύει «να καταστρέψει κρίσιμες υποδομές και να σκοτώσει μαζικά αμάχους».

επίθεσηΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαυποδομές