Ουκρανία: Ρωσικό drone-«καμικάζι» πάνω από πυρηνικό εργοστάσιο

Η υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ένα ρωσικό drone – «καμικάζι» πέταξε πάνω από πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή του Μικολάιφ λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Η Energoatom δήλωσε ότι το ιρανικής κατασκευής drone «Shahed» εντοπίστηκε στις 00:46 [τοπική ώρα] πάνω από τον σταθμό και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις από τους κινδύνους του πολέμου.

«Αυτή είναι μια απολύτως απαράδεκτη παραβίαση [των κανόνων] της πυρηνικής ασφάλειας», ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία.

Σημειώνεται επίσης ότι η Μόσχα εξαπέλυσε επίθεση στο Κίεβο με τέτοιου είδους drones, πλήττοντας σημαντικές υποδομές τόσο μέσα όσο και γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μεταβαίνει στη Λευκορωσία.

Η επίσκεψη εγείρει φόβους ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ασκήσει πιέσεις στο Μινσκ ώστε να συμμετάσχει σε μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η ουκρανική αεροπορία δήλωσε ότι κατέρριψε 30 drones. Επρόκειτο για την τρίτη ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσα σε έξι ημέρες και την πιο πρόσφατη σε μία σειρά από πλήγματα που στοχεύουν τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, προκαλώντας blackout σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Ο δήμαρχος του Κιέβου είπε ότι δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες από τις επιθέσεις στο Κίεβο, σύμφωνα με τα πρώτες πληροφορίες.

Τα drones – «καμικάζι» είναι φθηνά και αναλώσιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν προς τον στόχο τους και κατόπιν πέφτουν κατακόρυφα και εκρήγνυνται.

Ουκρανίαπόλεμοςπυρηνικό εργοστάσιοΡωσικό drone