Για τα μεγαλόπνοα σχέδια του στον τομέα της ενέργειας μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τελετή για την αύξηση χωρητικότητας της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Σηλυβρή, μεταξύ των οποίων όπως είπε είναι να μετατρέψει την Τουρκία σε παγκόσμιο κέντρο ενέργειας και τη «Θράκη σε κόμβο φυσικού αερίου».
«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα παγκόσμιο κέντρο όπου η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου καθορίζεται το συντομότερο δυνατό. Είχαμε σημαντικές συναντήσεις με τον Πούτιν, κάνουμε βήματα. Έτσι, η Θράκη θα γίνει κόμβος στο φυσικού αερίου και ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Με το άνοιγμα, η Σηλυβρή έγινε η μεγαλύτερη υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Όπως είναι γνωστό, ιδρύσαμε αυτήν την εγκατάσταση στο Σηλίβρι και θέσαμε την πρώτη φάση σε λειτουργία το 2007», είπε σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν μέχρι να φέρουν τη χώρα στο ασφαλέστερο επίπεδο στον τομέα της ανακάλυψης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, καθώς και της αποθήκευσης του.
Ανέφερε ακόμα ότι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου της χώρας των 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα, χάρη στις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο, και πρόσθεσε:
«Πραγματοποιούμε μια πυρετώδη κατασκευαστική δραστηριότητα για τη μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου στο εθνικό μας δίκτυο. Εργαζόμαστε μέρα νύχτα στον τομέα της εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου. Ανάλογη εξέλιξη σημειώνεται και στον τομέα της εξερεύνησης πετρελαίου και παραγωγής. Ανοίγουμε νέες γεωτρήσεις και επανελέγχουμε παλιές γεωτρήσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα αυξήσουμε την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα 100 χιλιάδες βαρέλια το συντομότερο δυνατό, και μετά συνεχίζουμε τον δρόμο μας για μεγαλύτερες εξερευνήσεις και παραγωγές».
«Με το Turkish Stream Project, παρέχουμε ροή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Σήμερα, έχουμε στείλει 18,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του έργου TANAP. Οι επενδύσεις μας σε LNG και εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι ο ενεργειακός τομέας στην Τουρκία «θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά τις νέες εξελίξεις στην Κεντρική Ασία και τη Μεσόγειο», και μίλησε για «δυσφορία» που προκαλεί η «συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη».
«Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να επεκτείνουμε τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις στη βάση των κοινών οικονομικών συμφερόντων και να επιτύχουμε νέα κέρδη στην ενέργεια», σημείωσε.