Η Ισπανία και η Γαλλία όρισαν χθες τον προϋπολογισμό του σχεδίου υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει τις δύο χώρες, αλλά τελικά θα μεταφέρει υδρογόνο και όχι φυσικό αέριο όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ τόνισε πως ο αγωγός θα είναι έτοιμος και θα αρχίσει να λειτουργεί το 2030.
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στη σύνοδο μεσογειακών χωρών Ισπανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας, που διεξήχθη χθες στην πόλη Αλικάντε με τη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επίσης παρευρέθη στη σύνοδο, εξέφρασε την υποστήριξη της Κομισιόν στον αγωγό, που μπορεί να σταθεί καθοριστική, αφού οι χώρες της Μεσογείου επιδιώκουν να διασφαλίσουν τη «μέγιστη δυνατή» χρηματοδότηση από την Ε.Ε.
Ο αγωγός του υδρογόνου που θα συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον δαπανηρά έργα υποδομών στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της προσαρμογής της στην ενεργειακή κρίση και στις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τον αποκλεισμό των ρωσικών υδρογονανθράκων. Εξάλλου,, η Ε.Ε. έχει ήδη θέσει σε προτεραιότητα το υδρογόνο ως εναλλακτική πηγή ενέργειας, στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης των εκπομπών καυσαερίων σε ποσοστό τουλάχιστον 55% έως το 2030.
Η απόφαση για κατασκευή υποδομών μεταφοράς υδρογόνου σηματοδοτεί, άλλωστε, μια σημαντική μεταβολή σε σύγκριση με τα σχέδια που εκπονούσαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο οπότε τα ανακοίνωσαν, δηλώνοντας παράλληλα ότι αρχικά θα μεταφέρει φυσικό αέριο και σε μεταγενέστερη φάση το καύσιμο θα αντικατασταθεί από υδρογόνο, όταν θα έχουν ωριμάσει περισσότερο οι λεγόμενες πράσινες τεχνολογίες που θα το διευκολύνουν.
Με τη στροφή αυτή είναι ευκολότερο να διασφαλίσει το σχέδιο χρηματοδότηση από την Ε.Ε., καθώς τα σχετικά κεφάλαια προορίζονται έως τώρα για τη χρηματοδότηση υποδομών ορυκτών καυσίμων.
Οπως τόνισε χθες Ισπανός αξιωματούχος, «οι κανόνες που ισχύουν για τη χρηματοδότηση από Ε.Ε. προϋποθέτουν ότι θα πρόκειται για αγωγό αποκλειστικώς και μόνον υδρογόνου, γι’ αυτό και αυτή είναι η προτεραιότητα τώρα». Οι τρεις χώρες θα υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης που θεωρητικά μπορεί να καλύψει έως και το 50% του συνολικού κόστους κατασκευής.