Έσκασε η φούσκα των Rolex; Προσγείωση τιμών για τα ακριβά ρολόγια

Παραδίδουν τα κέρδη της πανδημίας οι τιμές των ακριβών ρολογιών όπως τα Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet. Η δευτερογενής αγορά έχει μπει σε πτωτική τροχιά, ακολουθώντας την πορεία των κρυπτονομισμάτων και των τεχνολογικών μετοχών.

Ο δείκτης Subdial50 Index, τον οποίο καταρτίζει η βρετανική εταιρεία μεταπώλησης ακριβών ρολογιών Subdial, παρακολουθώντας τις τιμές των 50 πρώτων σε αγοραπωλησίες ρολογιών, έχει παραδώσει τα κέρδη του τελευταίου «μπουμ» της δευτερογενούς αγοράς που σημειώθηκε το 2021 και στις αρχές του 2022.

Η άνθιση της αγοράς ξεκίνησε μέσα στην πανδημία, όταν οι καταναλωτές είχαν ξαφνικά μεγάλη ρευστότητα στα χέρια τους και λίγες διεξόδους για να ξοδέψουν. Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, βλέποντας τις meme stocks και τα κρυπτονομίσματα να ανεβαίνουν, πολλοί αγόραζαν Patek Nautilus, Audemars Piguet Royal Oaks και Rolex Daytonas πιστεύοντας ότι έχουν βρει την επόμενη hot επένδυση.

Όμως τώρα, ο δείκτης της Subdial, που περιέχει μοντέλα όπως το Daytona ceramic bezel chronograph και το GMT Master II, σημειώνει πτώση σχεδόν 5% τους τελευταίους 12 μήνες και σχεδόν 17% τον τελευταίο μισό χρόνο.

Οι τιμές στη δευτερογενή αγορά για το Audemars Piguet Royal Oak Jumbo υπερδιπλασιάστηκαν σε διάστημα 12 μηνών και ξεπέρασαν στα υψηλά τους τον Μάρτιο τις 110.000 στερλίνες. Τώρα, το ίδιο ρολόι αλλάζει χέρια στις 70.000 στερλίνες.

Κόντρα στην πτώση των δημοφιλέστερων Rolex, Audemars Piguet και Patek Philippe, κάποια μοντέλα υπερ-αποδίδουν, όπως για παράδειγμα του γερμανικού brand A. Lange & Sohne, που ανήκει στην Richemont, τα οποία έχουν ενισχυθεί κατά 30-40% τον τελευταίο χρόνο.

Ανοδικά κινούνται επίσης οι τιμές για κάποια μοντέλα της IWC, που επίσης ανήκει στην Richemont.

Rolex