Διαδήλωση γιατρών στο Παρίσι

Την Κυριακή (15/03), γιατροί κάθε ειδικότητας, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες και φυσικοθεραπευτές διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά του νέου κυβερνητικού νομοσχεδίου που ενέκρινε ο Προέδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση της Γαλλίας έχει στόχο να καταστήσει δωρεάν τις επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς και οι γιατροί να πληρώνονται, κατόπιν, από τα ασφαλιστικά ταμεία, σε αντίθεση με το προηγούμενο νόμο, όπου οι επισκέψεις σε γιατρούς πληρώνονταν 23 ευρώ και οι ασφαλισμένοι αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία κατόπιν.

Σκοπός της γαλλική κυβέρνησης είναι όλοι οι πολίτες, ακόμα και αυτοί με χαμηλά εισοδήματα, να επισκέπτονται δωρεάν τους γιατρούς.

Οι διαδηλωτές, με τη σειρά τους, καταγγέλλουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η γραφειοκρατία και θα κλονιστεί η δημόσια υγεία. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα αυξήσει τον φόρτο εργασίας τους και θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνονται με καθυστέρηση για τις υπηρεσίες τους. Επίσης, τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δίνει υπερβολικά μεγάλη δύναμη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και σηματοδοτεί μια χαμένη ευκαιρία για να γίνει μια βαθύτερη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας της Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι αυτή η κινητοποίηση του κλάδου της υγείας είναι από τις μεγαλύτερες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παρόλο αυτά, η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών στηρίζει το νομοσχέδιο.

ΓαλλίαγιατροίΔΙΑΔΗΛΩΣΗ