Παρελθόν θα αποτελεί η «λειτουργία πτήσης» για τους επιβάτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη καθώς σύμφωνα με την El Pais η Κομισιόν αναμένεται να ορίσει συγκεκριμένες συχνότητες του δικτύου 5G προκειμένου τα κινητά τηλέφωνα να παραμένουν συνδεδεμένα και στον… αέρα.
Στην πράξη, η απόφαση θα δίνει το «πράσινο φως» στις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέπουν στους πελάτες τους να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν τηλεφωνικές κλήσεις, SMS και να κάνουν χρήση των δεδομένων τους.
Η υπηρεσία θα προσφέρεται με τη χρήση ενός ειδικού εξοπλισμού δικτύου που ονομάζεται “picocell”, το οποίο ουσιαστικά θα συνδέει το δίκτυο του αεροπλάνου με της γης μέσω δορυφόρου.
«Ο ουρανός δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την εσωτερική αγορά.
Έτσι οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν την τελευταία τεχνολογία 5G στα αεροπλάνα τους, σύμφωνα με την πρόσφατη επικαιροποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επικοινωνία εν πτήσει.
Γιατί ενεργοποιούμε το flight mode;
Υπενθυμίζεται πως οι ισχύοντες κανονισμοί απαιτούν από τους επιβάτες να απενεργοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ή να ενεργοποιούν τη λειτουργία πτήσης πριν από την απογείωση και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης. Η πρακτική αυτή αποτελεί μέτρο ασφαλείας για την αποφυγή παρεμβολών στα ηλεκτρικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα του αεροπλάνου. Επί του παρόντος, η σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω ασύρματων συσκευών, όπως στα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και τους φορητούς υπολογιστές είναι δυνατή μόνο μέσω ενός εσωτερικού δικτύου Wi-Fi που προσφέρει η κάθε αεροπορική εταιρεία, συνήθως ως επί πληρωμή υπηρεσία.
Τι θα αλλάξει
Αυτό που θα αλλάξει είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει τώρα μια συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων για τη χρήση του 5G, διασφαλίζοντας ότι δεν θα παρεμβαίνει σε καμία από τις ηλεκτρονικές συσκευές στο αεροπλάνο, ώστε ο ταξιδιώτης να μπορεί να έχει το smartphone του ανά πάσα στιγμή ενεργοποιημένο.
Σημειώνεται πάντως πως το δίκτυο θα λειτουργεί μόνο σε χαμηλά υψόμετρα και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Επιπλέον, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους μπορεί να διατάξει την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων ανά πάσα στιγμή, αν το κρίνει σκόπιμο.
«Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο Μπρετόν.
Ασφαλές αλλά όχι δωρεάν
Παρότι οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στο αεροπλάνο, αυτό δεν σημαίνει ότι η υπηρεσία θα είναι δωρεάν. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι αεροπορικές εταιρείες πιθανότατα θα καταλήξουν σε συμφωνίες για χρέωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Επίσης θα προηγηθούν σημαντικές επενδύσεις από την πλευρά των αεροπορικών εταιριών για την απόκτηση ειδικού εξοπλισμού που θα επιτρέπει τη σύνδεση των επίγειων δικτύων κινητής τηλεφωνίας με το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Το συγκριμένο μέτρο είχε προκαλέσει αντιδράσεις κατά τις πρώτες συζητήσεις για την εφαρμογή του. Αναλυτικά το 2020, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ απέρριψε τα σχέδια για να επιτραπούν οι υπηρεσίες φωνής και δεδομένων κατά τη διάρκεια της πτήσης μέσω ασύρματων συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, επικαλούμενη έντονες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από πιλότους και αεροσυνοδούς, για λόγους ασφαλείας και εθνικής ασφάλειας.
Νωρίτερα φέτος, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στέλνοντας κοινή επιστολή στους κύριους ρυθμιστικούς φορείς της αεροπορίας και στον Λευκό Οίκο. Προειδοποίησαν ότι αν οι φορείς εκμετάλλευσης ενεργοποιούσαν το δίκτυο 5G κοντά σε αεροδρόμια, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια χιλιάδων πτήσεων. Κι αυτό γιατί οι συχνότητες που χρησιμοποιούν τα νέα δίκτυα μπορούν να παρεμβληθούν με εκείνη που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα για να μετρήσουν το ύψος τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά ατυχήματα. Η Emirates, η Air India, η Lufthansa, η British Airways και η Japan Airlines, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν ακυρώσεις και αλλαγές πτήσεων προς τις ΗΠΑ για τον λόγο αυτό.
Στην Ευρώπη, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική: τα περιθώρια συχνοτήτων είναι υψηλότερα και δεν υπάρχει κίνδυνος παρεμβολών. Οι ευρωπαϊκές αρχές και τα όργανα ασφάλειας των αερομεταφορών εργάζονται εδώ και δύο χρόνια για να αποτρέψουν τυχόν συγκρούσεις.