Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ουάσιγκτον φαντάζει – σύμφωνα με το Politico – ως η τελευταία διπλωματική ευκαιρία της Ευρώπης, προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Ε.Ε.
Ο Μακρόν θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα έχοντας στις αποσκευές του μια λίστα προτάσεων προς των Τζο Μπάιντεν προκειμένου να αποσπάσει υποσχέσεις για φθηνότερο φυσικό αέριο και ευρωπαϊκή πρόσβαση σε πρόγραμμα επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πράσινες βιομηχανίες.
«Εάν ο Μακρόν δεν μπορέσει να πείσει τον Μπάιντεν, ένας διατλαντικός εμπορικός πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος», γράφει χαρακτηριστικά το Politico.
Το επιχείρημα από το ευρωπαϊκό «στρατόπεδο» είναι ότι η Αμερική πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ευρώπη, η οποία φέρει το οικονομικό βάρος του πολέμου στην Ουκρανία.
Μάλιστα χαρακτηρίζουν θλιβερό το γεγονός οι τιμές της ενέργειας της ΕΕ να εκτινάσσονται πολύ πάνω από αυτές στις ΗΠΑ ενώ προκαλεί οργή το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον φέρνει ένα πακέτο επιδοτήσεων που λένε ότι θα απομυζήσει περαιτέρω τις επενδύσεις από την Ευρώπη.
Επιπλέον, οι μεγάλες χώρες κατασκευής αυτοκινήτων, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξοργίζονται που ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού θα εισαγάγει αυτό που θεωρούν ως «παράνομο κίνητρο» το οποίο θα ωθεί τους καταναλωτές να αγοράζουν αμερικάνικα ηλεκτρικά οχήματα.
Ο Μακρόν έχει ήδη κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι ακολουθούν μια «επιθετική» ενεργειακή προσέγγιση αναφέροντας ότι οι αμερικανικές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι «φιλικές» ενώ μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γαλλία διατηρεί την πιο έντονη γραμμή υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συμφερόντων, αναφέρει το Politico.
Tα Ηλύσια Πεδία, τονίζουν ότι ο Μακρόν θα πιέσει για «περισσότερη διατλαντική ενότητα» σχετικά με τις επενδυτικές πολιτικές και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ο Μπάιντεν πρέπει να λάβει υπόψη του τι συμβαίνει μετά τον πόλεμο. Η ΕΕ φέρει το κύριο βάρος των κυρώσεων», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος. «Υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν οι ανισορροπίες καθώς η ΕΕ πληρώνει υψηλότερες τιμές ενέργειας και οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν τις επενδύσεις στη βιομηχανία», είπε.
Στην ατζέντα των δύο ηγετών είναι ακόμα το πυρηνικό πρόγραμμα, η αυξανόμενη διεκδικητικότητα της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό χώρο και οι αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική.
Ο παλαιότερος σύμμαχος
Από πολλές απόψεις, η επίσκεψη του Μακρόν στις ΗΠΑ θεωρείται ως επιστροφή στην κανονικότητα μετά τα ταραχώδη χρόνια του Τραμπ και τη σφοδρή διπλωματική κόντρα που πυροδότησε το αμυντικό σύμφωνο AUKUS πέρυσι.
Τότε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν – Ιβ Λε Ντριαν επέκρινε την κίνηση ως «μαχαιριά στην πλάτη» και στη συνέχεια η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, αλλά τα δύο έθνη έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους έκτοτε και έχουν ευθυγραμμιστεί στενά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το αν ο Μακρόν «μπορεί να φέρει τα αγαθά στο σπίτι» μένει να φανεί, αλλά η συνάντηση των δύο ηγετών μοιάζει – σύμφωνα με το Politico – έτοιμη να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των γαλλοαμερικανικών σχέσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τόνισε τη μακρά ιστορία στενών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του παλαιότερου συμμάχου τους.
Ο Μπάιντεν και ο Γάλλος ομόλογός του αναμένεται να μιλήσουν για όλα τα πράγματα που ενώνουν τη Γαλλία και τις ΗΠΑ: την ιστορία, την στήριξή τους στην Ουκρανία και την ανανεωμένη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ.
Μετά από μια τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Άρλινγκτον και ένα ιδιωτικό δείπνο με τους Μπάιντεν την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο με όλες τις επισημότητες (κανονιοβολισμούς, στρατιωτικά αγήματα κ.α.).
Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις, ακολουθούμενες από κοινή συνέντευξη Τύπου και επίσημο δείπνο υπό της μελωδίες του βραβευμένου με Grammy μουσικού, Τζον Μπατίστ.