Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί απουσίαζε ο Ερντογάν από την έκτακτη σύσκεψη Μπάιντεν

Ηφετινή Σύνοδος Κορυφής των G20, στην οποία συμμετείχαν 19 χώρες με τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοξενήθηκε από την Ινδονησία στο Μπαλί στις 15-16 Νοεμβρίου.

Το κύριο θέμα της συνόδου, στην οποία συμμετείχαν όλες οι χώρες – μέλη σε επίπεδο αρχηγών κρατών, με εξαίρεση τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήταν φέτος η «Κοινή και ισχυρότερη ανάκαμψη». Οι συνεδριάσεις των G20 ασχολούνται παραδοσιακά με θέματα όπως η διεθνής χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ωστόσο, η φετινή σύνοδος κορυφής σημαδεύτηκε από τις πυραυλικές επιθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, καθώς και την έκρηξη στην Πολωνία που σήμανε αρχικά παγκόσμιο συναγερμό λόγω εκτιμήσεων πως προερχόταν (σ.σ. ο πύραυλος) από τη Ρωσία.

Η δύσκολη νύχτα

Το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου, οι πύραυλοι που έπεσαν σε πολωνικό έδαφος στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων, ανέβασαν την ένταση κατακόρυφα.

Οι πύραυλοι, οι οποίοι αρχικά θεωρήθηκε ότι προέρχονταν από τη Ρωσία, οδήγησαν σε πυρετό διαβουλεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον. Σε διαδοχικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν το έδαφος του ΝΑΤΟ και τόνισαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Πολωνία.

Ενώ είχε «πέσει στο τραπέζι» αν το ΝΑΤΟ θα εφάρμοζε τα άρθρα 4 και 5, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο πηγές του ΝΑΤΟ, μετέδωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία και σκότωσε δύο ανθρώπους ήταν ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της 16ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο Μπαλί, δημιουργώντας σύγχυση τόσο ως προς τη φύση της όσο και ως προς τους συμμετέχοντες. Η δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά το πέρας της συνάντησης έφερε τον τίτλο «Κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ και της G-7 στο Μπαλί στο πλαίσιο της G-20».

Στην πρώτη παράγραφο της κοινής δήλωσης καταγράφεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από τις ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επτά από τα 19 μέλη της G-20 είναι ουσιαστικά σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ισπανία συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των G20 ως μόνιμα ειδική προσκεκλημένη χώρα.

Από αυτό γίνεται κατανοητό ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ στο Μπαλί που δεν προσκλήθηκε στην έκτακτη συνάντηση υπό τον Μπάιντεν.

Η απουσία Ερντογάν

Αντιλαμβανόμενος αυτή την εξέλιξη, ο δημοσιογράφος του France-24 ρώτησε τον πρόεδρο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπαλί αν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση -στην οποία προσκλήθηκαν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ- υποδηλώνει κάποια διαφοροποίηση απόψεων εντός του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας, ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συνάντηση.

Όπως δήλωσε στον ανταποκριτή του France-24, δεν ρώτησε γιατί οι 20 χώρες του ΝΑΤΟ δεν συμμετείχαν στη συνάντηση, ενώ επεσήμανε πως… μπορεί να μην είχαν τη δυνατότητα να τον καλέσουν εκείνη τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έμαθε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες, όπως ο τύπος του πυραύλου. Χαρακτήρισε, δε, ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε.

EρντογάνG20ΗΠΑΜπάιντενΝΑΤΟΟυκρανίαπόλεμοςΡωσία