Ένα μεγάλο άγχος έχει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή για την ενεργειακή κρίση και την επάρκεια του φυσικού αερίου.
Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, Κομισιόν και υπουργοί Ενέργειας πραγματοποιούν τη μία έκτακτη συνάντηση μετά την άλλη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για την εφαρμογή των προτάσεων που έχουν λάβει στην κατ’ αρχήν συμφωνία. Ωστόσο, όπως φάνηκε από την σύνοδο των 27 υπουργών στην αρχή της εβδομάδας η λύση των τεχνικών θεμάτων, κυρίως για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου μέσω του ειδικού μηχανισμού παρέμβασης, πήρε παράταση για την επόμενη συνάντηση στις 24 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου «προσκρούει» σταθερά στην αρνητική στάση της Γερμανίας.
Από την άλλη, το ζήτημα της επάρκειας του φυσικού αερίου φαίνεται να έχει καλυφθεί για φέτος τον χειμώνα, όμως δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό πως θα διασφαλιστεί η επάρκεια για την επόμενη χρονιά.
Οι σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την αντικατάσταση των προμηθειών από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου έχουν συμβάλει στην αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα και έχουν βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει το 90% της αποθηκευτικής της δυνατότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ρωσικές προμήθειες αποτελούν μόλις το 9% στις αποθήκες της ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, τα περίπου 60 τάνκερ που μεταφέρουν σχεδόν 2,6 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και «περιμένουν» στην Μεσόγειο και τις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης έχουν βοηθήσει ώστε επίτευξη πληρότητας αποθεματικού, άνω του 93%, αλλά και στην πτώση της τιμής του πολύτιμου καυσίμου. Ωστόσο, την ίδια ώρα φέρνουν στην επιφάνεια τις ελλιπείς υποδομές που έχουν οι χώρες – μέλη της ΕΕ για την αποθήκευση και μετατροπή του LNG σε μορφή αερίου
Ανησυχία για τα μελλοντικά αποθέματα
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η δυσκολία αυτή, στην αποθήκευση και μετατροπή του LNG είναι το μεγάλο πρόβλημα που δεν επιτρέπει στις αγορές να καθυσηχάσουν τις ανησυχίες τους για τα μελλοντικά αποθεματικά.
Όπως αναφέρει σχετικά το CNBC, η αδυναμία άμεσης αποδέσμευσης των πλοίων που μεταφέρουν το LNG προκαλεί καθυστερήσεις στην επιστροφή των τάνκερ στα λιμάνια των ΗΠΑ για να παραλάβουν τα επόμενα φορτία τους. Και παρότι αυτό βοηθάει στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου στην αγορά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, ενδέχεται να λειτουργήσει αντίστροφα την επόμενη χρονιά, σε περίπτωση που προκληθούν εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Παράλληλα, αν οι χώρες της Ευρώπης δεν καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση τους, ειδικά στην περίπτωση ενός πιο κρύου από το αναμενόμενο χειμώνα, οι «γεμάτες αποθήκες» θα αδειάσουν με μεγάλη ταχύτητα και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να ξαναγεμίσουν για την επόμενη χρονιά, δεδομένης της συνεχιζόμενης κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία. Άλλωστε, φέτος, η ΕΕ είχε το «μαξιλαράκι» του πρώτου εξαμήνου, πριν διακοπούν οι ροές από την Ρωσία.