Συνεχίζονται οι αναταραχές στο Ιράν - Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί

Συνεχίζονται οι αναταραχές στο Ιράν, με ακόμη τρεις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από αστυνομικούς σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκε μετά την κηδεία ενός ακόμη διαδηλωτή που σκοτώθηκε την περασμένη Τετάρτη (26/10).

Όπως φαίνεται οι κηδείες έχουν γίνει σημεία διαδηλώσεων στις πρωτόγνωρες αναταραχές που γνωρίζει η χώρα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Σαράντα ημέρες έχουν συμπληρωθεί ήδη από το θάνατό της και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του αυταρχικού καθεστώτος δε λένε να κοπάσουν.

Η Hengaw, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νορβηγία, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές στην πόλη Μαχαμπάντ κοντά στα δυτικά σύνορα του Ιράν με το Ιράκ το βράδυ της Πέμπτης. «Θάνατος στο δικτάτορα», φωνάζουν οι διαδηλωτές, εννοώντας τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε σε δήλωσή της αργά την Πέμπτη ότι οι «παράνομες δολοφονίες» από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους σε τέσσερις επαρχίες μέσα σε 24 ώρες.

Οι αρχές στην επαρχία Σιστάν και Μπαλουτζεστάν δήλωσαν ότι ο αρχηγός της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ζαχεντάν απολύθηκε λόγω «ελαττωμάτων» στον χειρισμό των διαδηλώσεων. Από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA), ανέφερε ότι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν σήμερα εναντίον διαδηλωτών στη Ζαχεντάν, έναν μήνα μετά τις ταραχές που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στην πόλη αυτή.

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε την Παρασκευή ότι ανησυχεί ότι οι αρχές αρνούνται να παραδώσουν τα πτώματα ορισμένων νεκρών στις οικογένειές τους. «Έχουμε δει πολλή κακομεταχείριση, αλλά και παρενόχληση των οικογενειών των διαδηλωτών», είπε η εκπρόσωπος του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ravina Shamdasani, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πληροφορία ότι οι αρχές μεταφέρουν τραυματίες διαδηλωτές από νοσοκομεία σε εγκαταστάσεις κράτησης και αρνούνται να παραδώσουν τα πτώματα στις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

αναταραχέςΔιαδηλώσειςΙράννεκροί