H Ρωσία θα μπορούσε να αποφύγει τα σχέδια του G7 για επιβολή πλαφόν στις τιμές πετρελαίου της και να συνεχίσει να εξαγάγει το 90% του αργού της, όπως ανέφερε αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι χώρες του G7 επεξεργάζονται σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου έως τα τέλη του έτους σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα έσοδα της Μόσχας με τα οποία χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί και η πρόταση μέχρι στιγμής τυγχάνει χλιαρής ανταπόκρισης από την πλευρά των συμμάχων της Ρωσίας, όπως η Ινδία, η οποία τροφοδοτείται με φθηνό ρωσικό πετρέλαιο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει απειλήσει να σταματήσει εντελώς τις εξαγωγές πετρελαίου της στις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν. Όμως, ακόμη και εάν η Μόσχα αρνηθεί να συμμορφωθεί με το πλαφόν, η χώρα εξακολουθεί να διαθέτει τα μέσα για να αποφύγει αυτές τις κυρώσεις και να εξάγει το 80% έως 90% του πετρελαίου της, όπως ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Αυτό συμβαίνει, επειδή η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα τάνκερ – αρκετή ώστε να προσπεράσει το μέτρο της επιβολής πλαφόν – και μάλιστα οι ρώσοι εξαγωγείς έχουν αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα φέτος για να υπερκεράσουν τις κυρώσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για το ανώτατο όριο τιμής, οι ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να μπορούν να λειτουργούν με ένα σύστημα τιμής, αναφέροντας ότι το πετρέλαιο πωλήθηκε σύμφωνα με το ανώτατο όριο χωρίς να γίνονται επαληθεύσεις σε μητρώο.
Οι επαληθεύσεις θα μπορούσαν επίσης να είναι τόσο απλές όσο να ζητάμε από τους Ρώσους πελάτες πετρελαίου να υποσχεθούν γραπτώς ότι θα τηρήσουν το ανώτατο όριο τιμών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Και άλλος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι οι αμερικανοί νομοθέτες γνώριζαν ότι δεν υπήρχε τρόπος για τις ασφαλιστικές εταιρείες να επιβάλουν τον μηχανισμό ανώτατων τιμών.
Η Ρωσία εξήγαγε 7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Reuters, που σημαίνει ότι 5 έως 6 εκατ.βαρέλια ημερησίως θα μπορούν να διοχετεύονται ημερησίως στην αγορά spot. Αυτό ενδεχομένως να αφήσει άθικτα τα έσοδα από το πετρέλαιο, μειώνοντας ταυτόχρονα την παγκόσμια προσφορά κατά 1% έως 2%.