Βρετανία: Η κούρσα για την πρωθυπουργία

Ο Ρίσι Σούνακ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Μπόρις Τζόνσον, είναι ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Την πληροφορία αυτή μετέφερε μέσω του Twitter ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Guardian.

Η ψηφοφορία, εφόσον οι διεκδικητές του αξιώματος είναι περισσότεροι από δύο, θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Η Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι προτίθεται να θέσει και αυτή υποψηφιότητα.

Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει το απόγευμα της Δευτέρας.

Μάχη για τρεις

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Μπόρις Τζόνσον έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, στις 6 Σεπτεμβρίου, περιείχε μία αποστροφή που προκάλεσε πολλά σχόλια.

«Σαν τον Κιγκινάτο επιστρέφω στο άροτρό μου», είχε πει ο Τζόνσον, συγκρίνοντας εαυτόν με τον Ρωμαίο ύπατο που αποσύρθηκε, για να κληθεί εκ νέου από τη Σύγκλητο να σώσει τη Ρώμη από εξωτερικούς εχθρούς.

Εύλογη ήταν η εικασία πολλών ότι ο 58χρονος πολιτικός διατηρούσε την ελπίδα να επιστρέψει στο αξίωμα που μόλις αναγκαζόταν να εγκαταλείψει.

Όσο αδιανόητο κι αν φαινόταν μέχρι προχθές, το ενδεχόμενο αυτό προβάλλει πιθανό μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, ύστερα από μόλις 44 μέρες στην εξουσία.

Αν και μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί δημοσίως καμία υποψηφιότητα, έγινε γνωστό ότι ο Τζόνσον διέκοψε απότομα τις διακοπές του στην Καραϊβική για να επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου κάμποσοι βουλευτές ήδη τάσσονταν υπέρ της εκλογής του.

Τις προοπτικές του ενίσχυσε και ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, από τα πλέον δημοφιλή μέλη της κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος «αυτή τη φορά» στη μάχη για τη διαδοχή της Τρας και ότι «κλίνει» προς τον Τζόνσον, υπενθυμίζοντας ότι είναι ο μόνος που έχει λαϊκή νομιμοποίηση, καθώς κέρδισε συντριπτικά τις τελευταίες εκλογές, τον Δεκέμβριο του 2019.

Η αλήθεια είναι ότι η σύγκριση με τον Κιγκινάτο πάσχει από πολλές απόψεις. Ο Ρωμαίος ύπατος έχει καταγραφεί από την Ιστορία ως πρότυπο αρετής, ενώ ο Τζόνσον θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε εξεταστική επιτροπή για το κατά πόσο είπε ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων για τα διαβόητα κορωνοπάρτι.

Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν η επιστροφή του θα ενώσει ή θα διχάσει ακόμη βαθύτερα τους Τόρις, οι οποίοι βρίσκονται πάνω από τριάντα μονάδες πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις.

«Κωμικό» χαρακτήρισαν το ενδεχόμενο επιστροφής του Τζόνσον οι Financial Times, που υιοθέτησαν την αξίωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για έξοδο από την πολιτική κρίση μέσω πρόωρων εκλογών.

Τις ενδεχόμενες φιλοδοξίες του Τζόνσον δυσκολεύει και η αλλαγή των κανόνων εκλογής αρχηγού από την αρμόδια επιτροπή των Συντηρητικών: για την κατάθεση υποψηφιότητας, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, απαιτείται τώρα η υποστήριξη τουλάχιστον 100 εκ των 357 Συντηρητικών βουλευτών (ενώ προηγουμένως αρκούσαν 22), αριθμό που δεν είναι βέβαιο ότι θα πιάσει ο Τζόνσον.

Άλλωστε, αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα ήταν εκείνη που τον «απέλυσε» τον Ιούλιο.

Αν μόνο ένας υποψήφιος εξασφαλίσει το μίνιμουμ των 100 βουλευτών, θα ξέρουμε τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Με την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Λιζ Τρας θα δικαιούται ετήσιο επίδομα 115.000 λιρών (120.000 ευρώ) ως πρώην πρωθυπουργός.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι τέτοιας τάξης επίδομα για θητεία μόλις 44 ημερών είναι αδικαιολόγητο και ότι η Τρας πρέπει να παραιτηθεί από την καταβολή του. «Τη στιγμή που ένας στους πέντε δημοσίους υπαλλήλους καταφεύγει σε τράπεζες τροφίμων, είναι αλλόκοτο να φύγει με μπόνους 115.000 λιρών», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων, Μαρκ Σερβότκα.

Βρετανίαπρωθυπουργίαυποψήφιοι