Επιτάχυνση των εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας σηματοδοτεί η απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε από τον περασμένο Φεβρουάριο και εξής, περιχαρακώνοντας τα σύνορα και τις λειτουργίες τους.
Με περισσότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις, εντονότερη λογοκρισία και αναβάθμιση των επιπέδων ασφάλειας από τους τοπικούς διοικητές, οι περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια περνούν τυπικά στον απόλυτο, διοικητικό έλεγχο της Μόσχας, χωρίς, ωστόσο, αυτή η εξέλιξη να συνεπάγεται αυτόματα ότι θα καμφθεί το ηθικό, αλλά και οι επιτυχίες των Ουκρανών στα πεδία της μάχης, παρά τη ρωσική επιδίωξη για τον έλεγχο της Βορειοανατολικής και Νότιας Ουκρανίας.
Νωρίτερα της συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας χθες, στη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε γνωστή την απόφασή του για την υπαγωγή σε καθεστώς περιορισμών και ελέγχων για τις τέσσερις διαφιλονικούμενες περιοχές, περίπου 50.000- 60.000 πολίτες κλήθηκαν από τις τοπικές (και διορισμένες από την Μόσχα Αρχές) της Χερσώνας να εγκαταλείψουν σε βάθος 5-6 ημερών την πόλη, με κατεύθυνση την αριστερή όχθη του Δνείπερου.
Εκτός από τις καταιγιστικές εξελίξεις στο θέατρο του πολέμου, το ίδιο καταιγιστικά εξελίχθηκαν τα πράγματα και στο Κίεβο, στο οποίο ήχησαν από νωρίς οι σειρήνες, με αποτέλεσμα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα «κάτω από πραγματικά πρωτόγνωρες συνθήκες» κατά τον κ. Δένδια, δηλαδή σε ένα καταφύγιο, για λόγους ασφαλείας. «Κανείς δεν μπορεί να σας κατανοήσει καλύτερα από τους Έλληνες. Διότι και οι Έλληνες έχουν έναν μεγάλο γείτονα στα ανατολικά. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, ένα casus belli, εναντίον μας» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, καταλήγοντας πως «οι ουκρανικές επιτυχίες και η ήττα του αναθεωρητικού αφηγήματος θα δώσουν ένα καλό παράδειγμα σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο».
Παρότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου, όπως και η μερική επιστράτευση προηγουμένως, έχουν υψηλό κόστος για τη ρωσική οικονομία, αμφότερες επιχειρούν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα ισχυρών ρωσικών αντιποίνων προς την Ουκρανία και απειλών προς τη Δύση, ενώ τις τελευταίες ώρες διαχέεται στην ατμόσφαιρα η εντύπωση ότι «κάτι μεγάλο» επίκειται να συμβεί στη Χερσώνα τις επόμενες μέρες.
Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα επιβεβαίωσε εμμέσως και η πρόθεση του Προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να ματαιώσει το ταξίδι του στο Κίεβο για λόγους ασφαλείας, ενώ μαίνονται οι επιθέσεις κατά αμάχων με ιρανικά drones καμικάζι, τα οποία απασχόλησαν μέχρι και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες, προκειμένου να επιβληθούν από ευρωπαϊκής πλευράς, κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Παρά την νέα κίνηση Πούτιν στη σκακιέρα των υψηλών συμβολισμών, για τους Ουκρανούς λογίζεται ως μη γενόμενη, αφού, για παράδειγμα, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, ειρωνεύτηκε την απόφαση της ρωσικής διοίκησης της Χερσώνα για την μετακίνηση 50.000-60.000 πολιτών από την ουκρανική περιφέρεια προς το εσωτερικό της Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα απευθυνόμενος στη Μόσχα, σημείωσε ότι η «πραγματικότητα μπορεί να πονάει».
Η Ουκρανία, από πλευράς της, καταγγέλλει τη Ρωσία για «εκτοπισμό» αμάχων από τη Χερσώνα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία κλίματος πανικού, ώστε να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις σε τυχόν υποχώρησή της από τα νότια της χώρας και τη δεξιά όχθη του Δνείπερου.
Η εντολή, άλλωστε, του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα να καλέσει 300.000 εφέδρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία έπληξε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι πιθανό να επιβαρύνει την οικονομία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με οικονομολόγους της Τράπεζας της Ρωσίας. «Τον Σεπτέμβριο, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας πάγωσε και μέχρι το τέλος του μήνα, η τάση είχε αρχίσει να επιδεινώνεται», αναφέρει η ρωσική κεντρική τράπεζα σε έκθεσή της την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Συγκεκριμένα, η «μερική επιστράτευση», η πρώτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησε στη φυγή περισσότερων από 350.000 Ρώσων από τη χώρα. Παράλληλα, επιδείνωσε μια ήδη οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού και «επηρέασε αρνητικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων», σύμφωνα με την έκθεση.
Σημειωτέον ότι το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg συντάχθηκε από το τμήμα ερευνών της ρωσικής κεντρικής τράπεζας τα συμπεράσματα του οποίου ωστόσο δεν συμπίπτουν πάντοτε με την επίσημη θέση της ρυθμιστικής Αρχής όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα. Η ρωσική κεντρική τράπεζα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη δική της επικαιροποιημένη πρόβλεψη για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ο αντίκτυπος από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις στους τομείς πετρελαίου και τεχνολογίας δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός, ενώ η φυγή ξένων εταιρειών από τη ρωσική αγορά δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις.
Για την Ουκρανία, το μείζον ζήτημα αυτήν την ώρα αποτελούν οι υποδομές, καθώς «εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε κινητές μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας για τις κρίσιμες υποδομές των πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών» έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ η σκιά του πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας βαραίνει πάντα την ατμόσφαιρα. Στην κατεύθυνση αυτή, η πρωτοβουλία του Βρετανού υπουργού Μπεν Γουάλας να ακυρώσει την τελευταία στιγμή την ομιλία του στους βουλευτές του για να μεταβεί εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον όπου είχε συνομιλίες με Αμερικανούς ομολόγους του, προβλημάτισε έντονα πολιτικούς αναλυτές όπως και τα βρετανικά ΜΜΕ, παρότι έγινε δεκτός με θέρμη από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.