Ελλείψεις στις Χερσαίες Δυνάμεις παρουσιάζονται στη Τουρκία σύμφωνα με στρατιωτική έκθεση

Σε περίπτωση πολέμου, οι Χερσαίες Δυνάμεις της Τουρκίας θα δυσκολευτούν να βρουν στρατεύματα, ενώ παράλληλα στερούνται και αναγκαίου στρατιωτικού υλικού, αναφέρει απόρρητο έγγραφο που αποκαλύπτει το Nordic Monitor.

Στην τουρκική στρατιωτική έκθεση, οι στρατιωτικοί διοικητές ανησυχούν για την επιδείνωση των δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων και προτείνουν διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια ετοιμοπόλεμη τεθωρακισμένη/μηχανοποιημένη ταξιαρχία που μπορούμε να στείλουμε στη μάχη. Επομένως, η κορυφαία μας προτεραιότητα, ως Χερσαίες Δυνάμεις, θα πρέπει να είναι να βρούμε μία λύση στην ανάγκη μας για μάχιμα στρατεύματα» αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να κληθούν να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς και κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Υπήρξε πρόβλεψη για τη Συρία και το Ιράκ, χωρίς να αποκλείεται να δημιουργηθεί νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nordic Monitor, το ΝΑΤΟ ενδέχεται να απαιτήσει από την Τουρκία να δεσμεύσει δυνάμεις ενάντια στη ρωσική απειλή.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ζήτηση για χρήση χερσαίων δυνάμεων αναμένεται να αυξηθεί. Επισημαίνεται ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψει. Παράλληλα, θίγονται ζητήματα έλλειψης εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως μονάδων αντιπυραυλικής προστασίας, συστημάτων ακρίβειας καθοδήγησης καθώς και την απόκτηση πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας. Την ίδια ώρα, η έλλειψη δυναμικού αποτελεί νέο πλήγμα για τις χερσαίες δυνάμεις.

«Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Οι στρατευμένοι στρατιώτες δεν καλύπτουν τις στρατιωτικές ανάγκες των Χερσαίων Δυνάμεων. Η κατάσταση δεν φαίνεται δυνατόν να αλλάξει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» αναφέρει η έκθεση.

Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι σημαντικό μέρος των χερσαίων δυνάμεων είναι δεσμευμένο σε πολεμικές εμπλοκές που προέρχονται από τη φύλαξη των συνόρων και τον αγώνα κατά τρομοκρατικών ομάδων.

ΕΛΛΑΔΑστρατόςΤουρκία