Απομακρύνθηκε το τελευταίο άγαλμα του Λένιν στη Φινλανδία

Απομακρύνθηκε το τελευταίο άγαλμα του Λένιν σήμερα (4/10) από τη Φινλανδία με αρκετό κόσμο να παρακολουθούν από κοντά αυτή την «εκδήλωση» στην πόλη Κότκα. 

Στη Φινλανδία η αφαίρεση μνημείων που συνδέονται με την ΕΣΣΔ έχει πολλαπλασιαστεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αίτηση της σκανδιναβικής χώρας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα δεκάδες άνθρωποι στην πόλη Κότκα που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την απομάκρυνση του αγάλματος του Λένιν. Το μπρούτζινο άγαλμα του Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, το τελευταίο στη Φινλανδία ξεφορτώθηκε σε ένα φορτηγό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας άνδρας, που καθόταν μόνος του σε ένα παγκάκι, εξέφρασε την αντίθεσή του στην απομάκρυνση του αγάλματος, κρατώντας μια σημαία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ένας άλλος παρευρισκόμενος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Η αφαίρεση του αγάλματος του ιδρυτή ενός από τα πιο βάναυσα καθεστώτα στον κόσμο, του σοβιετικού κομμουνισμού, από τους δρόμους είναι σπουδαίο πράγμα».

Το συγκεκριμένο άγαλμα, απεικόνιζε τον Λένιν σε μια στάση στοχασμού με το χέρι του στο μάγουλό του, «είχε γίνει αγαπητό σε κάποιους, ή τουλάχιστον γνώριμο», είπε ο διευθυντής των δημοτικών υπηρεσιών της Κότκα, Μάρκου Χανόνεν. Πολλοί ήταν όμως εκέινη που ζητούσαν την απομάκρυνσή του «επειδή αντικατοπτρίζει μια περίοδο καταστολής στη φινλανδική ιστορία».

Το άγαλμα του Λένιν είχε προσφερθεί στην πόλη Κότκα το 1979 από τον εσθονικό δήμο του Ταλίν.

άγαλμαΛένινΦινλανδία