Απειλές της Ρωσίας με αφορμή τα δημοψηφίσματα - Καταδίκασαν οι G7

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντιμίτρι Πεσκόφ εξαπέλυσε σήμερα απειλές κατά της Δύσης. 

Ο Ρώσος αξιωματούχος σε δήλωσή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είπε: «Η Ρωσία θα θεωρήσει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακαταλάβει το Ντονμπάς και άλλα εδάφη ως επιθέσεις στα εδάφη της, εάν τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν εκεί παράγουν ”θετικά αποτελέσματα”». Όταν ρωτήθηκε για το αν θα θεωρηθούν επιθέσεις σε Ρωσικό έδαφος, σε περίπτωση θετικής (για τη Μόσχα) έκβασης των δημοψηφισμάτων στις περιοχές αυτές και το Κίεβο προσπαθήσει να ανακαταλάβει τα εδάφη, ο ίδιος απάντησε πως «είναι αυτονόητο».

Ο Πεσκόφ εξήγησε ότι «αμέσως (μετά την απόφαση για ένταξη στη Ρωσία) θα τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα της Ρωσίας σε σχέση με αυτά τα εδάφη. Όλα είναι πολύ ξεκάθαρα σε αυτό το θέματα. Εάν υπάρξει πράξη προσχώρησης στη Ρωσία, τότε, κατά συνέπεια, θα τεθούν σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματός μας», διεμήνυσε σύμφωνα με το TASS.

Την περασμένη Τρίτη (20/9) ανακοινώθηκε πως θα υπάρξουν δημοψηφίσματα προσάρτησης σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, τα οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν θετική έκβαση για τη Μόσχα. Τα δημοψηφίσματα τα οποία ξεκίνησαν σήμερα θεωρούνται «απάτη» από την Ουκρανική πλευρά, με το Κίεβο να υποστηρίζει πως η κάτοικοι απειλούνται από τις ρωσικές δυνάμεις με τιμωρίες εάν δεν ψηφίσουν σε αυτά.

Οι G7 καταδίκασαν τα δημοψηφίσματα

Από την πλευρά τους οι G7 καταδίκασαν σήμερα τα «ψευδοδημοψηφίσματα» της Ρωσίας σε κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές. Όπως αναφέρουν είναι μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να δημιουργήσει ένα «ψευδές» πρόσχημα για την αλλαγή του καθεστώτος των ουκρανικών εδαφών. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε πως «δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα δημοψηφίσματα που φαίνεται ότι είναι ένα βήμα προς την προσάρτηση στη Ρωσία και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τη δήθεν προσάρτηση, εάν γίνει».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος: «Γνωρίζουμε ότι θα παραποιηθούν».

ΔημοψηφίσματαΟυκρανίαΠεσκόφπόλεμοςΡωσία