Η Μόσχα κλιμακώνει τις εντάσεις, προβαίνοντας σε εκβιασμούς και επισείει ακόμα και τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων, τόνισε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία «βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνδεσης από τον υπόλοιπο κόσμο».
Κατά τον Γάλλο πρόεδρο η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει πλέον η Ρωσία τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Στο στρατιωτικό διότι ο ουκρανικός στρατός ανακτά εδάφη, στο οικονομικό διότι υφίσταται βαριές οικονομικές κυρώσεις και στο διπλωματικό διότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία, τάσσονται πλέον υπέρ της παύσης των εχθροπραξιών.
Σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, λίγο πριν αναχωρήσει από τη σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ο Εμάνουελ Μακρόν υπογράμμισε ότι «καθήκον μας είναι να παραμείνουμε στην ίδια γραμμή», δηλαδή να παρέχουμε βοήθεια στην Ουκρανία και να πιέζουμε τη Ρωσία ώστε να βρεθεί μία ειρηνική επίλυση του ουκρανικού ζητήματος η οποία θα βασίζεται στον σεβασμό της ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Πούτιν περί χρήσης «όλων των μέσων» από τη Ρωσία αν απειληθεί, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως δεν εισέρχεται σε συζητήσεις για ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου σε πυρηνικό επίπεδο τονίζοντας ότι στόχος του είναι η «λογική» που οδηγεί σε επίτευξη ειρήνης.
Ως προς τα ενεργειακά προβλήματα ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχει στη Γαλλία «εισαγόμενη ακρίβεια» λόγω των εξωτερικών κινδύνων και κάλεσε τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα να κινηθούν προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, χωρίς ωστόσο, όπως είπε, «να διακυβεύσουμε τον τρόπο ζωή μας». Ο Εμάνουελ Μακρόν ανέφερε επίσης ότι Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις και σε πρωτοβουλίες με στόχο να οριστούν οι διεθνείς τιμές ενέργειας σε κάποια λογικά επίπεδα.
Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε σαφώς υπέρ της σταδιακής αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης. Ανέφερε ότι επιθυμεί αναβάθμιση των συστημάτων της υγείας, της παιδείας και της προστασίας του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ότι προς τον σκοπό αυτό απαιτούνται πρόσθετες δαπάνες οι οποίες δεν είναι δυνατό να προκύψουν στην περίπτωση της Γαλλίας ούτε από αύξηση των χρεών, ούτε από αύξηση της φορολογίας. Συνεπώς, συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος, χρειάζεται αύξηση του πλούτου που μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στη χώρα του τα όρια συνταξιοδότησης είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.