Ενεργειακός κυκεώνας: "Στα χαρακώματα" Ρωσία - Δύση για το διπλό πλαφόν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Πιέζεται η Ρωσία από την πρόθεση των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, την ώρα που η Κομισιόν ανακοινώνει στις 14 Σεπτεμβρίου πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Συνέχεια στην στρατηγική της εργαλειοποίησης των ορυκτών καυσίμων δίνει η Ρωσία, εκτοξεύοντας χθες προειδοποιητικές βολές με αποδέκτες τις επτά πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου (G7), οι οποίες συνεδριάζουν σήμερα με ζητούμενο την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, κατόπιν πρότασης των ΗΠΑ.

Καθώς οι Υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρών χωρών συνέρχονται εντός της ημέρας, η Μόσχα έσπευσε να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις, ασκώντας ιδιαίτερη πίεση στις ασιατικές χώρες, προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγράφει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις εξαγωγές του πετρελαίου της, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα σε 700 εκατομμύρια ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, γνωστοποίησε χθες πως η χώρα του θα σταματήσει να προμηθεύει με πετρέλαιο τις χώρες εκείνες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να μπλοκάρει την αμερικανική πρόταση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί βασική πλουτοπαραγωγική πηγή για το Κρεμλίνο.

Σημειώνεται ότι μετά από εισήγηση των ΗΠΑ, οι G7 θα κληθούν σήμερα να τοποθετηθούν απέναντι στην πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για παρέμβαση στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, χωρίς ταυτόχρονα να απαγορεύουν πλήρως την εισαγωγή του και αφού προηγουμένως έχουν επικεντρώσει την άσκησή τους στην ύπαρξη αρκετού διαθέσιμου ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, λόγω της ανόδου της ζήτησης.

«Σκληρό χτύπημα»

«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο μείωση των εσόδων του Πούτιν από το πετρέλαιο, αλλά και τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, κι ενώ η διοίκηση Μπάιντεν επεξεργάστηκε εντατικά όλο αυτό το διάστημα την τελική πρόταση για το πλαφόν των G7 απέναντι στο πετρέλαιο της Μόσχας.

Σηκώνοντας το μπαλάκι, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους χθες ότι η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, προσθέτοντας σχετικά με τα όρια τιμών πως «εάν επιβάλουν πλαφόν, τότε είμαστε σαφείς ότι σε αυτές τις εταιρείες ή τις χώρες δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αφού δεν θα εργαστούμε με συνθήκες εκτός αγοράς».

Ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός περιέγραψε ακόμη ως «απόλυτο παραλογισμό» τις προτάσεις για εισαγωγή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σημειώνοντας ότι «τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο σε αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγοράς». Μάλιστα, ο κ. Νόβακ υποστήριξε πως το τίμημα αυτού του μέτρου θα κληθούν να το πληρώσουν πρώτοι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι βιώνουν ήδη πολλαπλά κύματα οικονομικής επιβάρυνσης και η οποία μετουσιώνεται σταδιακά σε έκφραση δυσαρέσκειας προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Οι τελευταίες βιώνουν έντονα τις επιπτώσεις από το άτυπο εμπάργκο της Ρωσίας στις τσέπες των πολιτών και ψηφοφόρων τους, τη στιγμή που η Gazprom έχει μετατρέψει την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο σε πολιτικό θρίλερ.

Όπως εκτίμησε ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα ολοκληρωθούν εντός τριών ημερών (δηλαδή μέχρι τις 3.00 το πρωί του Σαββάτου), σχεδιασμός του οποίου υπεραμύνθηκε ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως «αυτά είναι ζητήματα. Η Gazprom ανέφερε ότι η διακοπή θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Κάνουμε τις υποθέσεις μας βάσει αυτής της δήλωσης».

Μέχρι αύριο, ωστόσο, οπότε η Μόσχα σκοπεύει να επαναφέρει την ροή του φυσικού αερίου σε ποσοστό 20% επί της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream 1 τόσο η Γερμανία, όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ευθεία ενεργειακή εξάρτηση από το Βερολίνο, αναμένουν διακαώς την έκβαση των εργασιών συντήρησης, αγωνιώντας για το αν τελικά η Μόσχα θα κλείσει πλήρως τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη, εκτοξεύοντας εκ νέου προς τα πάνω την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, σε περίπτωση εφαρμογής πλαφόν στο πετρέλαιο, τότε το ανώτατο της όριο τιμής θα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην άρνηση ναυτιλιακής ασφάλισης και χρηματοδότησης με μεσολάβηση του Λονδίνου για φορτία πετρελαίου με τιμές πάνω από το κοινά αποφασισμένο επίπεδο. Εκτός των ΗΠΑ, θετικοί στη θέσπιση πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο εμφανίζονται σε επίπεδο ηγεσίας και οι Βρετανοί, ενώ η πρωτοβουλία του πλαφόν θα αποκτούσε μια άλλη δυναμική, εάν αυτό αποτελούσε σημείο σύγκλισης της Δύσης με την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν και άλλες χώρες. Παρά τα αλλεπάλληλα κύματα κυρώσεων προς τη Ρωσία, ωστόσο, οι βασικοί καταναλωτές πετρελαίου της, δηλαδή η Κίνα και η Ινδία έχουν αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικών βαρελιών με έκπτωση σε επίπεδα ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι, βιώνοντας μια προνομιακή συνθήκη. Ακόμη όμως και αν τελικά οι G7 καταλήξουν σε κοινό ανώτατο όριο τιμών, η Μόσχα φέρεται να έχει βρει κιόλας τους τρόπους μεταφοράς του πετρελαίου χωρίς περιορισμούς, παρακάμπτοντας τις δομικές αδυναμίες του συστήματος.

Με αυτά τα δεδομένα, η επιτάχυνση του ρυθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου συνιστά μια από τις ελάχιστες σταθερές ενόψει του χειμώνα, με τη γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει χθες την κατασκευή, σε συνεργασία και με τη γαλλική εταιρεία Engie, ενός πέμπτου πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG).

Ο νέος τερματικός σταθμός θα είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 5 δισεκ. κυβικών μέτρων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) που θα εκμισθώσει η γερμανική κυβέρνηση, θα εγκατασταθεί στο λιμάνι Βίλχεμσχάφεν, στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ πρόκειται για το πέμπτο σχέδιο εγκατάστασης πλωτού σταθμού που ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εντείνοντας τη χειμερινή προετοιμασία, η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε χθες στην έγκριση δύο νέων μέτρων, δηλαδή του περιορισμού κατά μία ώρα την ημέρα της χρήσης των καλοριφέρ, όπως και στην μείωση κατά ένα βαθμό της θερμοκρασίας, ενώ άμυνα παίζει και το Βέλγιο απέναντι στην πρωτοφανή κρίση, λαμβάνοντας νέα δέσμη μέτρων. Ανάμεσα σε αυτά, ο θερμοστάτης στα δημόσια κτίρια θα πρέπει να τεθεί στους 19 βαθμούς τον χειμώνα και να περιοριστεί η απώλεια των κλιματιστικών. Ακόμα, στα γραφεία και τα κτίρια ο φωτισμός θα σβήνει στις 19.00. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ θα ισχύσουν ειδικές τιμές για τα φτωχότερα νοικοκυριά μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023.

ΔΥΣΗΜόσχαπετρέλαιο