Ιράκ: Οι διαδηλωτές αποχωρούν από τους δρόμους της Βαγδάτης μετά την έκκληση του ιερωμένου αλ Σαντρ να σταματήσει η βία

Οι αρχές ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας και ο κόσμος άρχισε να κατεβαίνει και πάλι στους δρόμους σήμερα στη Βαγδάτη, λίγο αφότου ο ισχυρός σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα αλ Σαντρ διέταξε τους υποστηρικτές του να αποσυρθούν από τα σημεία διαμαρτυρίας έπειτα από φονική βία σχεδόν 24 ωρών.

Οι υποστηρικτές του Σαντρ άρχισαν να αποχωρούν μαζικά, με ορισμένους να μεταφέρουν τα όπλα τους ή τσάντες έπειτα από μια οργισμένη ομιλία του αλ Σαντρ.

Η αποχώρηση ήταν ομαλή παρότι οι Ιρακινοί συνωστίζονταν στους δρόμους μόλις ανακοινώθηκε η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Ο αλ Σαντρ έδωσε στους υποστηρικτές του διορία «60 λεπτών» για να αποχωρήσουν από την Πράσινη Ζώνη, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους αποκηρύξει.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ με λυπεί», πρόσθεσε. «Ήλπιζα πως θα ήταν ειρηνικές διαδηλώσεις.»

«Ζητώ συγγνώμη από τον ιρακινό λαό», είπε ο αλ Σαντρ.

Πλήθη υποστηρικτών του αλ Σαντρ είχαν συγκεντρωθεί από χθες βράδυ έξω από την Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια, και όλο το βράδυ υπήρχαν αναφορές για συγκρούσεις και πυροβολισμούς.

Οι συγκρούσεις είχαν ξεκινήσει νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πυρών για να απομακρύνουν τους υποστηρικτές του αλ Σαντρ από το κυβερνητικό μέγαρο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, ώρες αφότου εισέβαλαν σε αυτό. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από την Πράσινη Ζώνη.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 450 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ-Καντχίμι καλωσόρισε την ομιλία λέγοντας πως «η έκκληση του αλ-Σαντρ να σταματήσει η βία είναι η επιτομή του πατριωτισμού και του σεβασμού στην ιερότητα του ιρακινού αίματος».

Τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν επίσης την έκκληση του ιερωμένου και έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία.

Χθες, Δευτέρα, σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν λίγο αφότου ο αλ-Σαντρ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική εν μέσω ενός αδιεξόδου 10 μηνών στη χώρα.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, οι πολιτικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε υποψηφίους για την πρωθυπουργία και την προεδρία.

Ο συνασπισμός του αλ Σαντρ εξασφάλισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών αλλά όχι και την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πολλοί Ιρακινοί ζητούν μια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, μεταξύ άλλων και με μαζικές διαδηλώσεις για μεταρρυθμίσεις ήδη από το 2019.

«Οι Ιρακινοί διεκδικούν την αλλαγή αυτού του συστήματος για χρόνια», δήλωσε ο Ιρανικός αναλυτής Φαρχάντ Αλααλντίν.

«Μια αλλαγή ή τροποποίηση του Συντάγματος είναι απαραίτητη, ωστόσο δεν είναι εύκολη», πρόσθεσε.

Ο Αλααλντίν πιστεύει πως τώρα οι αντίπαλοι του αλ Σαντρ, η πολιτική συμμαχία Πλαίσιο Συντονισμού, πρέπει να δεχθεί ορισμένα από τα αιτήματα των υποστηρικτών του Σαντρ προκειμένου να εξευρεθεί κοινό έδαφος.

Ο αλ Σαντρ ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Το Ιράν, που είχε κλείσει νωρίτερα τα σύνορα με το Ιράκ και είχε αναστείλει τις πτήσεις προς τη χώρα αυτή λόγω της βίας, ξανάνοιξε τα σύνορά του στους ταξιδιώτες από το Ιράκ λίγο μετά την έκκληση του αλ Σαντρ στους υποστηρικτές του να αποσυρθούν από τους δρόμους, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ.

«Καθώς η ασφάλεια και η ηρεμία έχουν αποκατασταθεί στο Ιράκ, όλα τα σύνορα είναι τώρα ανοικτά», ανέφερε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη Ιρανό αξιωματούχο.

ΙΡΑΚ