Politico: Γιατί η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς Facebook και Instagram

Τι αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico – Πώς μια απόφαση της Ιρλανδίας που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω

Στο πάγωμα της αποστολής προσωπικών δεδομένων ευρωπαίων χρηστών της πλατφόρμας προς τις ΗΠΑ, επιμένει η η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς Facebook και Instagram οι Ευρωπαίοι.

H Ιρλανδία έχει τον πρώτο λόγο στην ΕΕ, καθώς η Meta διαθέτει έδρα εκεί. Η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ενημέρωσε τους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι θα εμποδίσει την αποστολή δεδομένων χρηστών από την Γηραιά Ήπειρο στις ΗΠΑ.

Το 2020 είχε εκδοθεί προσωρινή διαταγή που μπλόκαρε τη μεταφορά δεδομένων, τελικά, ΕΕ και ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει προσωρινά σε ένα πλαίσιο σχετικά με την ροή δεδομένων εν αναμονή της τελικής απόφασης.

Παράλληλα, η ιρλανδική αρχή DPC συνέχισε την έρευνά της και τώρα ενημέρωσε τους ομολόγους της στην Ευρώπη. Η Meta έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα κλείσει πολλές από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram.

«Εάν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε SCC ή να βασιζόμαστε σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram, στην Ευρώπη», είχε αναφέρει η Meta.

ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω διαπραγμάτευσης ενός νέου κειμένου μεταφοράς δεδομένων που θα επιτρέψει σε εταιρείες, όπως τη Meta να συνεχίσουν την αποστολή δεδομένων ανεξάρτητα από την ιρλανδική απόφαση.

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τον Μάρτιο συμφώνησαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τα «ψιλά γράμματα» έχουν σταματήσει και είναι απίθανο να επιτευχθεί τελική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής DPC επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο απόφασης είχε σταλεί σε άλλες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές απορρήτου, οι οποίες έχουν τώρα ένα μήνα για να εκφράζουν την άποψή τους, αλλά δεν θα συζητήσουν λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση.

«Meta»FacebookINSTAGRAMΕυρώπη