Μεγάλα προβλήματα για Netflix και Amazon

Η πλατφόρμα ζωντανής ροής περιεχομένου της Netflix έφερε επανάσταση στην οικιακή ψυχαγωγία με την υπηρεσία που ανέπτυξε. Είχε ήδη αρχίσει να αποκτά σημαντικό μερίδιο στην τηλεοπτική αγορά, αποσπώντας από τα ισχυρά καλωδιακά δίκτυα εκατομμύρια συνδρομητές.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας το Netflix στην κυριολεξία εξακοντίστηκε από πλευράς συνδρομών, εφόσον δεκάδες εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε όλον τον κόσμο ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν έγκλειστοι και να βρουν κάτι να περνούν ευχάριστα την ώρα τους. Στη συνέχεια, βέβαια, επήλθε η επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και η εμφάνιση πολύ ισχυρών ανταγωνιστών στον χώρο της ροής περιεχομένου μέσω τηλεόρασης και οθόνης, όπως οι Disney, Apple, Amazon, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο Netflix.

Αρχικά υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των συνδρομητών και τον Απρίλιο ανακοινώθηκε πρώτη φορά ελάττωση του αριθμού τους. Ως αντίδραση στις εξελίξεις αυτές η πλατφόρμα του Netflix προέβη άμεσα σε περικοπές 150 θέσεων εργασίας και κατόπιν ανακοίνωσε ότι απολύει άλλους 300 εργαζομένους. Ο λόγος είναι σαφής: η κατάσταση όχι μόνο δεν δείχνει να βελτιώνεται, αλλά μάλλον επιδεινώνεται.

Τα στελέχη του Netflix εξετάζουν διάφορες λύσεις, όπως μεταξύ άλλων το να προβάλλονται διαφημίσεις στις ταινίες και στις σειρές της πλατφόρμας, καθώς και τη διακοπή παροχής της υπηρεσίας για ταυτόχρονη θέαση σε διαφορετικές συσκευές με την καταβολή μιας και μόνης συνδρομής. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ότι, όταν γνωστοποιήθηκαν οι προτάσεις αυτές, οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες από πλευράς χρηστών.

 

Ταυτοχρόνως το Netflix προσπαθεί να αναζωογονήσει το περιεχόμενό του και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα την προβολή του δεύτερου κύκλου της σειράς-φαινόμενο Squid Game, καθώς και την οργάνωση ενός ριάλιτι σόου βασισμένου στη σειρά με το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο για τον νικητή που έχει δοθεί ποτέ σε τηλεοπτικό παιχνίδι. Ο νικητής θα πάρει περίπου 4,5 εκατ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, σε έναν άλλο κολοσσό, αυτόν της Amazon, κυκλοφόρησε εσωτερικό έγγραφο, το οποίο και διέρρευσε στον Τύπο και στα ΜΜΕ και στο οποίο αναφέρεται πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η εταιρεία κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανέναν εργάτη στο δυναμικό της. Στις αποθήκες του γίγαντα του ψηφιακού εμπορίου οι πιέσεις είναι αφόρητες, ούτως ώστε να διεκπεραιώνονται τάχιστα οι παραγγελίες, τα ημερομίσθια είναι χαμηλά, η κακή οργάνωση προκαλεί συχνά εργατικά ατυχήματα και η επιμονή της εταιρείας να μην επιτρέπει τον συνδικαλισμό έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην εικόνα του.

Εξ ου και στις Ηνωμένες Πολιτείες όσοι αναζητούν εργασία έχουν αρχίσει να την αποφεύγουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από την εμφάνιση της πανδημίας η Amazon έχανε κάθε εβδομάδα ένα ποσοστό της τάξης του 3% του εργατικού της δυναμικού και αυτό δεν έχει αλλάξει μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Αν και αρχικά ο ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, θεωρούσε το φαινόμενο πρόσκαιρο και αναστρέψιμο, υποχρεώθηκε τελικά να αποδεχθεί την κατάσταση και απευθυνόμενος με επιστολή στους μετόχους του τόνισε πως «χρειάζεται να κάνουμε περισσότερη δουλειά στο πεδίο αυτό, ώστε να αναδειχθούμε στον καλύτερο εργοδότη διεθνώς, που παρέχει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια στο προσωπικό του».

amazonNetflix