Προς έγκριση η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία – Πιο περίπλοκη η κατάσταση για τα Δυτικά Βαλκάνια, πυρά του Έντι Ράμα στη Βουλγαρία – Στο τραπέζι η επισιτιστική κρίση ελέω του πολέμου στην Ουκρανία
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βλακανίων, ενώ το απόγευμα, στις 16:00, θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα τεθούν επί τάπητος η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία και οι συνέπειες του πολέμου, με βασική την επισιτιστική κρίση.
Αύριο Πέμπτη, 24 Ιουνίου, με την παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην οικονομική κατάσταση της Ένωσης, με δεδομένες τις συνέπειες του πολέμου που έχει ξεκινήσει η Ρωσία στην Ουκρανία και μαίνεται για περίπου πέντε μήνες.
Τι γίνεται με τα Δυτικά Βαλκάνια
Τι συμβαίνε, όμως, με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που περιμένουν υπομονετικά στον προθάλαμο της ΕΕ, με ή χωρίς «καθεστώς υποψήφιας χώρας», αλλά χωρίς τελικά να κάνουν βήμα προς την πλήρη ένταξη; Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θεωρούνται επισήμως «υποψήφιες χώρες», αλλά ακόμη δεν έχουν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει, αλλά δεν προχωρούν. Όσο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, απέχουν πολύ ακόμη από το «καθεστώς υποψήφιας χώρας».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων
Στην ατζέντα βρίσκεται η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση που πλήττει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνει με κοινή θέση με τον Μάριο Ντράγκι για το ζήτημα της ενέργειας. Παράλληλα, θα αναδείξει τον τουρκικό επεκτατισμό, τις απειλές και τις κλιμακούμενες προκλήσεις που δέχεται η Ελλάδα.
«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι για τα κράτη αυτά, η διαδικασία είναι δύσκολη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν. Όμως, η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
Πυρά Ράμα στη Βουλγαρία
«Η Βουλγαρία, μια χώρα του ΝΑΤΟ, κρατά σε ομηρία δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ντροπή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προσερχόμενος στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες.
«Δεν αναμένω καλά νέα σήμερα», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, υπενθυμίζοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας εδώ και δεκαεπτά χρόνια και η Αλβανία οχτώ. «Καλωσήλθες Ουκρανία! Είναι καλό το καθεστώς υποψήφιας χώρας, αλλά ελπίζω ο Ουκρανικός λαός να μην έχει αυταπάτες», πρόσθεσε με νόημα ο Έντι Ράμα.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι, παρά τα εμπόδια που βάζει η Βουλγαρία στη διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας και κατά συνέπεια και στην Αλβανία, οι δύο χώρες δεν αλλάζουν την πορεία τους. «Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και χτίζουμε την Ευρώπη στο σπίτι μας», δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Μισέλ: Πεπεισμένος για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία
Την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα χορηγήσουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στην Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων.
«Είναι μία αποφασιστική στιγμή για την ΕΕ. Είναι επίσης μία γεωπολιτική επιλογή που θα κάνουμε σήμερα και είμαι πεπεισμένος ότι θα χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ουκρανία και την Μολδαβία και θα εκφράσουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία» ανέφερε.
Ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι λαμβάνει χώρα επίσης «σημαντική συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, σημαντική στιγμή γιατί υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να επανενεργοποιήσουμε τη διαδικασία που αφορά στα δυτικά βαλκάνια, να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα». Συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις στη Βουλγαρία, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».
«Με τη γαλλική προεδρία βάζουμε προτάσεις στο τραπέζι για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.