Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ σχεδιάζουν να δώσουν στην Ουκρανία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg.
Η απόφαση αυτή – μια συμβολική νίκη για την χώρα που προσπαθεί να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή – σημαίνει ότι και τα 27 μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ανάψουν το πράσινο φως στην Ουκρανία για το πρώτο βήμα μιας μακράς και δύσκολης πορείας για την ενσωμάτωσή της στην Ένωση μετά και τη σχετική θετική εισήγηση της Κομισιόν. Οι ηγέτες θα πουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας αφού προηγουμένως η Ουκρανία εκπληρώσει μια μακρά λίστα προϋποθέσεων που θα ορίζει η Κομισιόν αναφορικά με το Κράτος Δικαίου, τη δικαιοσύνη και τον πόλεμο κατά της διαφθοράς.
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να εγκρίνουν τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ στη Μολδαβία και θα πουν στη Γεωργία ότι μπορεί να είναι η επόμενη στη σειρά εφόσον πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. «Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», θα πουν οι ηγέτες, αν και το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος πρέπει να εγκριθεί επισήμως από τους ίδιους και μπορεί ακόμη να αλλάξει.
Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος για την Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι έχει δώσει μάχη για να αναγνωριστεί ότι η χώρα του είναι στο δρόμο μιας στενότερος σχέσης με την Ευρώπη καθώς επιδιώκει και ηθική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.
Η Κομισιόν άνοιξε τον δρόμο στην Ουκρανία για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να γίνει
Κράτη μέλη της ΕΕ τελούν υπό νέα πίεση από τη Ρωσία, που μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του κύριου αγωγού της προς την Ευρώπη με τη Γερμανία να ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.
Σε συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών στην ΕΕ την περασμένη Δευτέρα αρκετοί εξ’ αυτών υπογράμμισαν την ανάγκη να εκπληρώσει η Ουκρανία τους όρους που έθεσε η Κομισιόν προτού προχωρήσουν περαιτέρω οι ενταξιακές συνομιλίες μετά τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Άλλοι τόνισαν ότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι δίνεται προνομιακή ώθηση στις νέες υποψήφιες χώρες, έναντι εκείνων των Δυτικών Βαλκανίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι κατά την ενταξιακή διαδικασία θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια και κανόνες για όλες τις υποψήφιες χώρες. Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ ήταν η Κροατία και η διαδικασία κράτησε δέκα χρόνια προτού ολοκληρωθεί το 2013. Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα, μεταξύ των οποίων η ψήφιση νομοθεσίας για τη διαδικασία επιλογής των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της, η ενίσχυση του αγώνα κατά της διαφθοράς και η διασφάλιση ότι η νομοθεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος θα είναι συμβατή με την κοινοτική. Η Κομισιόν έχει πει ότι θα υποβάλει νέα έκθεση για την πρόοδο στα ζητήματα αυτά περί τα τέλη του έτους.
ΕΕ: Οι ηγέτες των 27 και των Δυτικών Βαλκανίων συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες
Στο μεταξύ σήμερα συναντώνται στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων σε μια Σύνοδο Κορυφής που θα επαναλάβει τη σημασία της περιοχής για την ΕΕ, καθώς η ενταξιακή τους διαδικασία καθυστερεί. «Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Όπως ανέφερε πηγή της ΕΕ, είναι πιθανό η συζήτηση να είναι έντονη. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης, επιβεβαιώνοντας τελικά τη συμμετοχή τους σχεδόν την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.
Την ίδια στιγμή η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένουν το «πράσινο φως» από την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διαδικασία συνεχίζει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, η οποία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι το ζήτημα θα λυθεί σήμερα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση ως τη λήξη της Γαλλικής Προεδρίας (τέλη Ιουνίου).
Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ξεκινά στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας).Θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με βασικά θέματα την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, την επισιτιστική ασφάλεια, την κατάσταση στην Ουκρανία, την Τουρκία. Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.