Συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ χθες στο Βερολίνο
Τις θέσεις της Τουρκίας σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Αυτή τη φορά εξέφρασε τις απόψεις του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας παρευρέθηκαν ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος του Γερμανού Καγκελαρίου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας, Στίβεν Λάβγκροουβ, και ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφαλείας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Ερερά.
Στη συνάντηση, όπως αναφέρει, υπογραμμίστηκε η σημασία να παραμείνει η Συμμαχία αλληλέγγυα σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η ανάγκη να τηρηθεί ξεκάθαρη στάση κατά όλων των μορφών τρομοκρατίας.
Υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία της διαδικασίας μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσας από την άποψη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας στο θέμα αυτό.
Όσον αφορά τα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώθηκε ότι δεν θα καταγραφεί πρόοδος εάν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονος, τονίζεται επίσης ότι υπογραμμίστηκε πως «η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα «νόμιμα» δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».