Ρώσος αναλυτής: Η Τουρκία ανασυστήνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Συρία - Αιματηρή τριχοτόμηση του κράτους

Η Συρία έχει διαλυθεί σε τρία μέρη: η Τουρκία είναι κατακτητής, οι Κούρδοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Ασαντ υπό την επιρροή του Ιράν, γράφει ρωσικό μέσο ενημέρωσης, αναλύονας την κατάσταση σε αυτήν τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η κρίση στη Συρία εξακολουθεί να αποτελεί ένα είδος αιμορραγικής πληγής στη Μέση Ανατολή, με την Τουρκία να διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στα γεγονότα: χρησιμοποιεί ενεργά έναν συνδυασμό στρατιωτικών-πολιτικών μέτρων για να επεκτείνει σταδιακά την επιρροή της και να εδραιώσει τις θέσεις που έχει καταλάβει, γράφει η ρωσική eadaily.com (στη φωτογραφία του AP/Baderkhan Ahmad, επάνω, τουρκικά στρατιωτικά οχήματα στην αποκαλούμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία).

Τρεις επιχειρήσεις

Η Αγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία («Ασπίδα του Ευφράτη», «Πηγή Ειρήνης» και «Κλάδος Ελαίας»).

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη νέας διασυνοριακής επιχείρησης για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα νότια της χώρας του, με βάθος 30 χιλιομέτρων. Κύριος στόχος της επιχείρησης θα είναι και πάλι οι κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία, τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Ο Στάνισλαβ Μιχαήλοβιτς Ιβάνοφ, ανεξάρτητος ειδικός στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, αναλύει την κατάσταση στη Συρία, μιλώντας στην eadaily.com.


Ο ρώσος αναλυτής Στάνισλαβ Μιχαήλοβιτς Ιβάνοφ (φωτογραφία από το YouTube)

– Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στη Συρία σε αυτή τη φάση; Συμπίπτουν με την επίσημα δεδηλωμένη θέση της Αγκυρας σχετικά με τα θέματα ασφαλείας και καταπολέμησης των «τρομοκρατικών δυνάμεων»;

Μου είναι δύσκολο να προσδιορίσω τους στρατηγικούς στόχους της τουρκικής ηγεσίας στη Συρία, η οποία είναι χωρισμένη σε τρεις θύλακες.
Είναι προφανές ότι αυτοί οι στόχοι διαφέρουν σημαντικά σε επιμέρους περιοχές.

Στις περιοχές των επαρχιών Ιντλίμπ, Χαλέπι, Ράκα και Χασάκα, που ελέγχονται από τη συριακή αραβοσουνιτική αντιπολίτευση και πρακτικά κατέχονται από τουρκικά στρατεύματα, η Αγκυρα αποκαθιστά την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε νέες ιστορικές συνθήκες.

Υπάρχουν τουρκικές σημαίες, διδασκαλία στα σχολεία στα τουρκικά, η τουρκική λίρα κυκλοφορεί στις αγορές κλπ.

Δημιουργούνται νέες ένοπλες δυνάμεις κατά του Ασαντ, αστυνομία, ειδικές υπηρεσίες και συγκροτούνται φιλοτουρκικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Ο Ασαντ δεν θα έχει πρόσβαση

Ο Ερντογάν δηλώνει επίσημα ότι ο Ασαντ δεν θα μπορέσει ποτέ μελλοντικά να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα εδάφη.

Ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί επίσης ότι τα εδάφη που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους ξένους συμμάχους τους (του Ιράν, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τους ξένους σιίτες μισθοφόρους, τη ρωσική στρατιωτική ομάδα Βάγκνερ, τμήματα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων) αποτελούν κατεχόμενες περιοχές της κρατικής τρομοκρατίας από το καθεστώς Ασαντ.

Η βορειοανατολική Συρία και η ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη ελέγχονται από κουρδικές πολιτοφυλακές του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και τοπικές αραβικές φυλές, οι οποίες είναι ενταγμένες στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), με την υποστήριξη ενός μικρού στρατιωτικού τμήματος από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι τουρκικές αρχές τηρούν εχθρική στάση απέναντί τους και ο Ερντογάν προσπαθεί, με το πρόσχημα των υποτιθέμενων διασυνδέσεων μεταξύ σύρων αυτονομιστών και του τουρκικού PKK, να διεξάγει όλο και περισσότερες στρατιωτικές τιμωρητικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων και να προσαρτήσει κουρδικά εδάφη.

Οι επιθετικές ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα ασφάλειας της Τουρκίας.

Τα τελευταία 15-20 χρόνια, ούτε μία κουρδική πολιτοφυλακή από τη Συρία δεν έχει παραβιάσει τα συροτουρκικά σύνορα και δεν έχει διαπράξει ούτε μια εχθρική πράξη προς τις τουρκικές αρχές.

Αντίθετα, οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν επανειλημμένα ρουκέτες και βομβαρδισμούς και επιθέσεις πυροβολικού και όλμων σε παρακείμενες περιοχές της Συρίας, εισέβαλαν στις κουρδικές περιοχές της Συρίας (όπως το Αφρίν και άλλες) με τις θωρακισμένες αυτοκινητοπομπές τους.

Ο μπαμπούλας της κουρδικής απειλής

Ο Ερντογάν καιροσκοπεί και χρησιμοποιεί τον μπαμπούλα της κουρδικής απειλής για τα δικά του επεκτατικά συμφέροντα προκειμένου να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη της Συρίας, λέει ο Στάνισλαβ Μιχαήλοβιτς Ιβάνοφ.


Σε εικονογράφηση, ο αιμοσταγής Ερντογάν διαμελίζει τους Κούρδους υπό το βλέμμα του Ισραήλ, του ISIS και των ΗΠΑ (eadaily.com/colonelcassad.livejournal.com)

– Μπορεί η επίσημη κυβέρνηση στη Δαμασκό να δεχτεί μια σειρά από αιτήματα των κουρδικών δυνάμεων για από κοινού αντιμετώπιση της τουρκικής επίθεσης;

Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ και το αραβοαλαουίτικο και μπααθικό περιβάλλον του, υπό την επιρροή της Τεχεράνης, συνεχίζουν να αγνοούν τα συμφέροντα της κουρδικής μειονότητας στη Συρία και να αποκλείουν τη νομιμοποίηση της Κουρδικής Αυτόνομης Περιφέρειας ή την ομοσπονδιοποίηση της χώρας.

Η Δαμασκός δεν αναγνωρίζει την πραγματική αυτόνομη περιοχή της Ροζάβα και απαιτεί τον αφοπλισμό των μονάδων της κουρδικής πολιτοφυλακής. Ο Ερντογάν το χρησιμοποιεί αυτό για να κάνει όλο και πιο επιθετικά βήματα στη βόρεια Συρία.

– Είναι γνωστό ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη εναντιωθεί de facto στη στρατιωτική επιχείρηση της Αγκυρας στη βόρεια Συρία. Η συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις έχει πράγματι προτεραιότητα για την αμερικανική πλευρά έναντι των σχέσεων με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ;

Η Ουάσιγκτον εκτιμά πραγματικά τη συμβολή των κουρδικών πολιτοφυλακών στην ήττα της πρωτοπορίας της διεθνούς τρομοκρατίας – των συμμοριών του Ισλαμικού Κράτους.

Πίσω μέρος του ISIS

Δεν είναι μυστικό για την αμερικανική κυβέρνηση ότι η Αγκυρα έχει γίνει διάδρομος διέλευσης και πίσω μέρος του ISIS εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ οι Κούρδοι, μαζί με τον διεθνή συνασπισμό, πολέμησαν ενάντια σε αυτό το παγκόσμιο κακό.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να συνεργαστεί στενά με τους τζιχαντιστές του ISIS. Ως εκ τούτου, η συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας, ακόμη και μετά την ήττα των βασικών δυνάμεων του ISIS, συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί.

– Σε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για «τη νομιμότητα των ανησυχιών της Τουρκίας στη Συρία» και για «κοινή εργασία για την αντιμετώπιση τρομοκρατών». Μπορεί μια τέτοια θέση να οδηγήσει στην απόρριψη της Μόσχας από τις κουρδικές δυνάμεις;

«Μου είναι δύσκολο να αξιολογήσω τις δηλώσεις του κ. Λαβρόφ. Σαφώς δεν ενοχλείται από το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποκαλεί τον σύμμαχο της Μόσχας Ασαντ κρατικό τρομοκράτη, συμφωνώντας μάλιστα με τις θέσεις του Ερντογάν ότι πρέπει επειγόντως να εισβάλει ξανά στη Συρία για να νικήσει τους εικαζόμενους ως τρομοκράτες Κούρδους.

Στόχος οι άμαχοι Κούρδοι

Ωστόσο, οι πραγματικοί στόχοι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και στην πορεία της επιχείρησης στο Αφρίν, θα είναι οι κούρδοι άμαχοι (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι). Μένει να ελπίζουμε ότι η επίσημη πολιτική των ρωσικών αρχών δεν θα συμβαδίσει με αυτές τις δηλώσεις του Ερντογάν.

– Θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, η επίσημη Δαμασκός να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις στις κουρδικές δυνάμεις στα βορειοανατολικά για να διασφαλίσει όχι μόνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να σταματήσει τους κινδύνους μιας άλλης τουρκικής επιχείρησης στο μέλλον; Εάν ναι, ποια μέτρα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ;

Το να μιλάμε σήμερα για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι σαν να μιλάμε για την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η χώρα της Συρίας, που δημιουργήθηκε τεχνητά από τους Γάλλους μετά τα αποτελέσματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στα θραύσματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σήμερα διαλύθηκε σε τρεις εχθρικούς θύλακες (αραβοσουνίτες, αραβο-αλαουίτες και κουρδικούς).

Οι προστάτες του Ασαντ στην Τεχεράνη

Ο Ασαντ, με τη στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ελέγχει τα δύο τρίτα της επικράτειας της SAR (σ.σ. Συριακή Αραβική Δημοκρατία), η οποία φιλοξενεί μόνο το ένα τρίτο του προπολεμικού πληθυσμού της. Οι περισσότεροι Σύροι δεν ήταν με τον Ασαντ. Περίπου 8 εκατομμύρια ζουν σε γειτονικές χώρες, σε καταυλισμούς προσφύγων, 4-5 εκατομμύρια ζουν στα εδάφη που κατέχει η Τουρκία και 4 εκατομμύρια ζουν στα βορειοανατολικά της χώρας (Rojava και Zaevfratje).


Ο διαμελισμός της Συρίας στον χάρτη (eadaily.com/m.nn.ru)

Δεν μπορούμε να περιμένουμε κανένα θετικό βήμα από τον Ασαντ για την εδραίωση της συριακής κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δαμασκός μπλόκαρε όλες τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και τη Νουρ-Σουλτάν (σ.σ. Αστάνα) για να συζητήσουν με την αντιπολίτευση το κείμενο του μελλοντικού συντάγματος της χώρας.

Ο Ασαντ βρίσκεται υπό την επιρροή των προστατών του στην Τεχεράνη, οι οποίοι διαθέτουν ετησίως έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την οικογένειά του και τις δυνάμεις ασφαλείας τους.

Πηγή: eadaily.com, echedoros-a.gr