Η Τουρκία βομβαρδίζει στις περιοχές των Κούρδων στη Συρία. Κύμα φυγής αμάχων.

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο στη βόρεια Συρία προκαλώντας μαζική έξοδο αμάχων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κουρδικής ένοπλης παράταξης και μη κυβερνητική οργάνωση. Μόλις την Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα αρχίσει νέα ”στρατιωτική επιχείρηση” στην περιοχή, εισβάλλοντας ουσιαστικά στη χώρα με προφανή στόχο των εκκαθάριση του συμπαγούς τουρκικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ η οποία εδρεύει στη Βρετανία, το τουρκικό πυροβολικό έπληξε περιοχές υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), ιδίως στην Ταλ Ταμρ και στην Αμπού Ρασίν.

Η επιχείρηση της Άγκυρας έχει σκοπό να «απαλλάξει από τους τρομοκράτες την Ταλ Ριφάτ και την Μάνμπιτζ», συνόψισε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Αναφερόταν στα δύο σημαντικότερα αστικά κέντρα εκτός του τουρκικού ελέγχου δυτικά του Ευφράτη ποταμού. Ελέγχονται από τις Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG), τη βασική συνιστώσα των ΣΔΔ, οργάνωση που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», τη θεωρεί τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Ο Φραχάντ αλ Σάμι, εκπρόσωπος των ΣΔΔ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι τουρκικές δυνάμεις και σύροι αντάρτες προσκείμενοι στην Άγκυρα προσπάθησαν να παρεισφρήσουν χθες στον βόρειο τομέα της Μάνμπιτζ, αλλά απωθήθηκαν από τους κούρδους μαχητές.

Πηγή: Huffingtonpost.gr

στρατιωτική επέμβαση στη ΣυρίαΤουρκία