Το γεγονός ότι η Ρωσία μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, και το Ιράν κατάσχεσε ελληνικά δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο στον Περσικό Κόλπο μπορεί να πυροδοτήσει τη συζήτηση για τη συνοδεία δεξαμενόπλοιων από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με τον αναλυτή Cornelius Adebahr.
«Αυτά τα δύο γεγονότα αν τα δούμε ξεχωριστά, επιτρέπουν αυτό το είδος αφήγησης, ότι ξέρετε, υπάρχουν αυτές οι χώρες που θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τότε κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό», δήλωσε στη EURACTIV.com ο Adebahr από το Carnegie Europe, ένα ευρωπαϊκό think-tank ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
«Και αυτό που μπορεί να γίνει είναι στρατιωτικό (μέτρο), πλοία του πολεμικού ναυτικού να συνοδεύουν πολιτικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, ή ίσως πλοία του πολεμικού ναυτικού να συνοδεύουν ουκρανικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και άλλα τρόφιμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Οπότε αυτή είναι μια συζήτηση που μπορεί να έρθει», δήλωσε.
Η ΕΕ διερευνά τρόπους για να ξεκλειδώσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να μεταφέρονται με ασφάλεια μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά και στη συνέχεια μέσω της Μεσογείου.
Προκειμένου να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών, το Κρεμλίνο έχει ζητήσει από την ΕΕ να άρει ορισμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, κάτι που η Γερμανία και άλλοι έχουν αποκλείσει εντελώς.
Ταυτόχρονα, το Ιράν κατάσχεσε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο ως αντίποινα για την κίνηση της Ελλάδας να κατασχέσει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο και να αφήσει τις ΗΠΑ να κατάσχουν το αργό πετρέλαιό του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, η Αθήνα αρνείται να αποζημιώσει την Τεχεράνη για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου, ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει άμεσα τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια.